Esti aici
Femeia.ro > Promo > Angelina Jolie, decizie drastica

Angelina Jolie, decizie drastica

Povestea acestor decizii a fost spusă chiar de ea, într-un articol emoţionant publicat pe NYTimes.com, intitulat „Cronica unei operaţii”, semnat Angelina Jolie Pitt.

„Los Angeles. Acum doi ani, am luat decizia de a mă supune unei duble mastectomii preventive. Un test de sânge mi-a dezvăluit faptul că sunt purtătoarea unei mutaţii în gena BRCA1. Asta însemna un risc de 87% de cancer mamar şi 50% de cancer ovarian. Mi-am pierdut mama, bunica şi mătuşa din cauza cancerului”, şi-a început Angelina Jolie articolul.

După dubla mastectomie, actriţa a declarat că va urma şi o a doua operaţie fără a specifica o dată anume, consecinţele extirpării ovarelor şi trompelor uterine fiind mai severe decât ale operaţiei precedente. „Plănuiam asta de mai mult timp. Este o operaţie mai puţin complicată decât mastectomia, dar efectele sunt mai severe, deoarece femeia intră într-o menopauză forţată.”

Angelina Jolie spune că s-a documentat mult pe acest subiect, a discutat cu specialişti, dar când s-au descoperit markeri inflamatorii ridicaţi care anunţau un posibil cancer ovarian nu a ezitat. A făcut analizele necesare şi, după cinci zile, a aflat rezultatul: testele i-au ieşit bune, dar nu se excludea posibilitatea unui cancer în stadiu incipient. În urmă cu o săptămână, a avut loc operaţia.

„Nu am făcut acest lucru doar pentru că sunt purtatoarea mutaţiei genei BRCA1 şi vreau ca şi alte femei să ştie acest lucru. Un test BRCA pozitiv nu înseamnă obligatoriu o intervenţie chirurgicală. Am vorbit cu mulţi doctori, chirurgi şi naturişti. Există şi alte opţiuni. Unele femei iau anticoncepţionale sau se bazează pe medicamente alternative, combinate cu controale frecvente. Nu există doar un mod de a face faţă unei probleme de sănătate. Cel mai important lucru este să-ţi cunoşti opţiunile şi să alegi ceea ce este potrivit pentru tine”, a scris Angelina Jolie, explicând că, în cazul ei, s-a impus această decizie radicală deoarece trei femei din familia ei au murit de cancer. „Doctorii mi-au recomandat o intervenţie chirurgicală preventivă cu un deceniu înainte de debutul celei mai vechi forme de cancer la rudele mele de sex feminin. Mama mea a fost diagnosticată cu cancer ovarian la 49 de ani. Eu am 39.”

În final, actriţa a adăugat. „Nu este posibil să eliminăm orice risc şi voi rămâne predispusă la cancer. Voi căuta metode naturale de a-mi consolida sistemul imunitar. Mă simt feminină şi sigură pe alegerile pe care le fac pentru mine şi familia mea. Copiii mei nu vor putea spune – mama a murit de cancer ovarian.”

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns