Esti aici
Femeia.ro > Promo > Autoritatea parinteasca se impune prin respect

Autoritatea parinteasca se impune prin respect

De cate ori nu ti s-a intamplat, confesandu-te cuiva ca nu mai stii ce sa faci cu copilul tau, ca e prea neascultator, sa auzi sloganul ,,Fii mai autoritar!ˮ?

Autoritatea parinteasca sub lupa

Este cazul sa-ti faci timp pentru un moment de reflectie si sa te gandesti daca autoritatea ta este una slaba, inexistenta sau a fost dobandita printr-o atitudine dura sau chiar violenta. De obicei, autoritatea parinteasca este produsul atitudinior extreme ale parintilor fata de problemele copiilor lor. Din fericire, astazi sunt tot mai putini parinti care urmaresc sa obtina o ,,supunere absolutaˮ din partea copiilor cu ajutorul uneia din cele doua atitudini extreme: ,,Tu sa taci din gura, eu sunt parintele tau si trebuie sa faci ce-ti spun eu!ˮ sau o dragoste sufocanta, bolnavicioasa, care terorizeaza copilul. Daca parintele este de neclintit in atitudinea sa, dezvoltarea copilului va avea de suferit, rezultatul fiind un tanar anost, lipsit de personalitate si de opinii. De cealalta parte se afla parintele care cedeaza foarte repede si-i ofera totul copilului pentru ca ,,este copilˮ. Mai tarziu, acesta va deveni insensibil si impulsiv. Este bine, de asemenea, sa stii ca nu exista o reteta care sa prevada cantitatile necesare de ingrediente pentru obtinerea prestigiului parintesc real. Dar, categoric, acesta nu se poate obtine prin FRICA, ci prin RESPECT RECIPROC. Şi tine cont de faptul ca disputele si conflictele familiale din primii ani de viata ai copilului isi lasa puternic amprenta asupra autoritatii parintesti.

  • Autoritatea parinteasca trebuie sa se resimta de timpuriu deoarece viata copilului nu poate fi un ,,haosˮ, lucrurile nu pot decurge la intamplare, ci organizat;
  • Autoritatea parinteasca ii confera copilului siguranta si stabilitate, fiind o componenta foarte importanta a procesului instructiv-educativ;
  • Parintele este primul profesor in ,,scoala vietiiˮ propriului copil;
  • Imaginea parintelui in ochii copilului este rezultatul modului in care se manifesta autoritatea parinteasca;
  • Persoanele puternice, sigure pe ele, autoritare au starnit intotdeauna admiratia tinerilor;
  • Autoritatea parinteasca se bazeaza pe dragoste si respect si se dobandeste in timp;
  • Copilul pare sa prefere tipul de autoritate in care el se considera ,,prietenˮ al parintelui;
  • Autoritatea parinteasca nu trebuie sa fie inflexibila, ci sa stimuleze individualitatea, initiativa, imaginatia, originalitatea.
     

Comments

comments

Lasă un răspuns