Esti aici
Femeia.ro > Promo > Bălării de leac

Bălării de leac

Le întâlneşti la tot pasul, te războiești cu ele în mica ta grădină, minunându-te cum pot rezista la arșiță și frig, la apă prea multă sau prea puțină, la dăunători și pesticide.

Sunt practic indestructibile și o pacoste deopotrivă pentru peisagiști și agricultori. Dar sunt o minune pentru sănătate tocmai datorită rezistenței lor. Este vorba  despre bălării. Cel puțin așa le spunea bunica, mereu în luptă dreaptă cu ele. Dar tot le punea la uscat, după ce le smulgea mânioasă dintre flori, ca să fie de leac.

Pirul, detoxifiant redutabil

Buruiană întâlnită în mai toate zonele cultivate, dar prost îngrijite, pirul este un excelent detoxifiant, fiind folosit în tratarea dischineziilor biliare, a bronşitei, gripei, gutei, hipertensiunii arteriale şi obezităţii. Are efect remineralizant, expectorant, sudorific, antireumatismal, febrifug, dar şi sedativ renal. În fitoterapie se folosesc rizomii, adunați în urma plugului sau a grapei.

Cum se prepară: sub formă de infuzie, tinctură sau pulbere, în funcție de boala care trebuie tratată.

Infuzie: 1-2 linguriţe de rizomi mărunţiți la o cană de apă clocotită, care se lasă acoperită până ce infuzia ajunge la temperatura camerei; bei 3-4 căni/zi în afecţiuni respiratorii (rinită, bronşită, tuberculoză pulmonară), urogenitale (cistită, uretrită), dischinezie biliară, obezitate, intoxicaţii, reumatism sau gută.

Pulbere: rizomii uscați și tocați se dau de două ori prin mașina de râșnit cafea și iei câte un vârf de linguriță înainte de masă; ajută la eliminarea acidului uric din sânge şi la tratarea afecţiunilor hepatice, a reumatismului și artritei.

Tinctură: pui la macerat, timp de 7-10 zile, 5-10 g de rădăcini uscate în 250 ml de alcool de calitate. Strecori, filtrezi şi tragi în sticle mici, de culoare închisă. Iei o linguriţă înainte de fiecare masă, în caz de ascită sau colici renale şi biliare.

Pirul conţine o cetonă cu activitate antibiotică, săruri de potasiu, acid salicilic, vitaminele A şi B şi minerale (siliciu, aluminiu, fier, sodiu, calciu).

Volbura stimulează bila

Una dintre cele mai arătoase buruieni, căreia i se spune și rochița-rândunicii. Pare firavă, dar este extrem de rezistentă. Conţine răşini, tanoizi, vitamina C şi substanţe minerale. Stimulează secreţia biliară şi este un purgativ eficient.

Cum se prepară: sub formă de pulbere, decoct sau macerat.

Pulbere: Se obţine prin măcinarea foarte fină a rădăcinilor uscate. Se ia amestecată cu miere, câte o linguriţă pe zi, ca laxativ şi antihemoragic.

Decoct: fierbi zece minute o lingură de plantă uscată într-o ceaşcă de apă. Bei cald, cu înghiţituri mici, împotriva tusei.

Macerat: pui două linguri de pulbere în 100 ml de alcool de 70 de grade; laşi 14 zile la macerat, agiți zilnic recipientul, apoi iei câte trei linguriţe pe zi, cu miere. Are efect în dischinezii biliare, ca laxativ etc.

Prişniţe: pui frunze întregi proaspete direct pe leziuni. Ajută la vindecare, opresc sângerarea. Vindecă chiar şi furuncule şi arsuri.

Se spune că era odată o fată de împărat care, furată de zburător, a dispărut în lună lăsându-și pe pământ doar rochia albă învolburată, care s-a transformat în floricele albe ale volburii.

Știrul, dușmanul ulcerului

Folosit la noi în special pentru furajarea animalelor, știrul a fost de curând reevaluat. Ai tot auzit povestindu-se despre minunatele semințe de amaranth, atât de nutritive și de sănătoase. Or fi ele minunea zeilor azteci, dar și ale plaiurilor autohtone. Pentru că amaranthul nu este altceva decât știrul, numit deja planta viitorului întrucât, pe lângă proprietățile nutritive deosebite, este și un antibiotic natural. Sub formă de ceai, este recomandat în bolile de ficat şi inimă, pentru combaterea infecţiilor şi tulburărilor gastrointestinale, în anemie, beri-beri, diabet, obezitate, boli de piele, stomatită, parodontoză, ulcer, ateroscleroză.

Cum se prepară: sub formă de infuzie sau decoct, sub formă de uleiuri sau băi.
Infuzie: pui o lingură
de pulbere de spic de ştir la o cană de apă clocotită și lași la infuzat 15-20 de minute. Bei infuzia la temperatura camerei, câte o cană, fracționat de-a lungul zilei, cu 30 de minute înaintea meselor principale. Este bun împotriva ulcerului, dar și sub formă de gargară contra stomatitelor.

Decoct: peste 15 grame de rădăcină sau tulpină de ştir zdrobită torni 200 ml de apă clocotită. Se fierb timp de 30 de minute, la bain-marie. Lași la răcit, strecori și iei câte două linguri, de trei ori pe zi, înainte de masă.  Este excelent în anemii.

În imperiul aztec, amaranth-ul era considerat sfânt (mult mai bun, mai hrănitor, mai tămăduitor decât cerealele sau alte plante magice) și i se aduceau jertfe umane.

Citește și:

Băi de fân şi flori de câmp

Plante minune care te ajuta sa scapi de tigari

Drăgaica învinge cancerul

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.37/17.09.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrecu

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns