Esti aici
Femeia.ro > Promo > Capcanele bucatariei de Sarbatori

Capcanele bucatariei de Sarbatori

Mezelurile slabe din pui si curcan, pateul de ficat de pasare (eventual, preparat in casa), branzica de vaca si maslinele fara samburi, salata de cruditati se pot adauga pe lista de aperitive si pentru bebelusul dupa trei ani. Inca nu e cazul sa incerci salata de icre, iar pestele marinat sau afumat va fi descoperit cu limite. Mamaliga cu branza si smantana poate reprezenta o varianta buna de felul doi.

Cinci ani – cateva interdictii

Nu se pune inca problema de a testa carnatii, caltabosii si alte preparate sezoniere, ca soriciul si slanina. In schimb, copilul poate manca o ciorbita cu perisoare din carne de pasare sau porc, ca sa se simta egal in drepturi cu cei mari. Fripturica de pui la cuptor sau gratar cu garnitura de piure sau legume fierte este si ea recomandata. Papanasii, checul, un tort cu fructe reprezinta alternative indicate pentru desert. Vei evita totusi cremele grele cu unt si/sau nuci, blatul de bezea, martipanul,

Sase ani – mai multa libertate

De la aceasta varsta, copilul se bucura de obicei de o mai mare libertate de alegere a meniului.

Exista totusi o lista intreaga de produse culinare de sarbatoare pentru care nu-i inca pregatit. Maioneza, sosurile grele, carnatii, sarmalele, toba, traditionala ciorba de potroace, deserturile prea bogate nu pot fi testate nici macar „de pofta”.

Salata de boeuf, sarmalele, tortul de ciocolata sunt cateva dintre deliciile Sarbatorilor de iarna, de care niciun adult nu se poate lipsi. In fond, este vorba despre traditii ce trebuie respectate cu sfintenie an de an. Dar cand in viata ta a aparut un copilas, trebuie, incet-incet, sa adaugi pe lista de preparate si unele specifice, pentru cel mic.

Pana la un an – aperitiv, peste, fructe

Bebelusul tau este departe de a fi pregatit pentru meniul greu al Sarbatorilor si nu se va putea delecta cu felurile principale ale mesei de Craciun. Cel mult va putea gusta din aperitivele pregatite de tine. Printre acestea, branzica dulce cu verdeata si cu putina smantana; ouale umplute sau mai degraba continutul lor (adica galbenusul frecat cu branza de vaci) si o salata de boeuf transformata dramatic (din care va lipsi, desigur, maioneza).

Mezelurile de orice fel sunt excluse din farfurioara lui ca aperitive, la fel ca si painea. Peste slab, fiert cu legume, si carnita de curcan cu garnitura de orez vor fi singurele acceptate pe lista lui. Desertul va fi si el restrictionat. Poti gati budinci cu lapte formula sau poti prepara iaurturi delicioase cu fructe. Inlocuieste torturile cu fructele amestecate cu cereale.

Carne de porc? Putin si rar!

Dupa ce copilul tau a implinit trei anisori, va putea gusta si din principala atractie a mesei de Craciun, carnea de porc. Dar cel mai sigur prelungeste acest termen catre 4-5 ani. De ce? Pentru ca gustoasa carne de porc este si una dintre cele mai daunatoare.

Comments

comments

Lasă un răspuns