Esti aici
Femeia.ro > Promo > Ce afli la ultimul control prenatal

Ce afli la ultimul control prenatal

Pentru ca atunci, la ultimul control, se poate aprecia daca nasterea va avea loc pe cale vaginala (ca in majoritatea cazurilor) sau va necesita operatie cezariana.

Masurarea inaltimii fundului uterin 
Pentru determinarea acestei masuratori, vei fi intinsa pe masa de examinare, iar medicul cu ajutorul unui centimetru iti va masura distanta dintre marginea superioara a simfizei pubiene si fundul uterului. Prin aceasta metoda clasica, medicul poate estima relativ statura (talia) si greutatea la nastere a bebelusului tau. Inaltimea fundului uterin la termen este de aproximativ 33 de cm (intre 32-35cm).

Palparea abdominala
Aceasta parte a examenului clinic poate fi putin neplacuta in acest stadiu al sarcinii. Dar este foarte importanta pentru a stabili prezentatia fatului (daca este cu capul in jos – prezentatie craniana, cu funduletul in jos – prezentatie pelviana, sau este asezat „de-a curmezisul” – prezentatie transversa) si pozitia lui.
Tot prin palpare se stabileste si tonusul uterin, supletea si consistenta peretelui uterin, si daca este cazul – prezenta contractiilor (frecventa, durata si intensitatea lor). 

Examenul ginecologic
El permite observarea colului uterin, lungimea sa, tonicitatea si pozitia, elemente indicatoare ale maturatiei acestuia (capacitatea de dilatare a colului pentru inceperea nasterii). Cand colul este scurtat sau deja s-a deschis, inseamna ca nasterea nu va mai intarzia mult.

Ascultarea cordului fetal

Se poate face cu stetoscopul obstetrical sau si mai bine cu un aparat numit cardiotocograf. Frecventa normala a batailor cordului fetal este in medie de 140/minut (120-160/minut). Aceasta proba va pricinui o mare bucurie mamei, iar medicul se asigura ca ritmul cardiac al copilului este normal.

Masurarea tensiunii arteriale 
Tensiunea arteriala a femeii insarcinate nu trebuie sa depaseasca 130/80 mmHg.

Aprecierea marimii fatului si cantitatii de lichid amniotic

Urmarirea edemelor

Repetarea analizelor in functie de caz: RBW (pentru detectarea sifilisului – intre saptamana 29-32), sumarul de urina, hematocritul si hemoglobina sangvina, examenul bacteriologic al secretiei vaginale.

Continuarea terapiei cu fier si polivitamine in functie de starea ta si rezultatele de laborator.

Ultimele sfaturi inaintea zilei “Z”

–    Daca ai colul uterin inca ferm, sunt sanse ca bebelusul sa se nasca la termen (la aproximativ 41 de saptamani dupa ultima menstruatie).
–    In momentul in care au aparut contractiile, e bine sa mai astepti doua ore inainte de a te indrepta spre maternitate, pentru ca ele sa devina mai puternice si sa apara la intervale regulate (la fiecare 5 minute).
–    Daca insa ti s-au rupt membranele si pierzi deja lichid, trebuie sa pleci imediat la spital, chiar daca nu ai contractii!
–    In schimb, daca la aceasta ultima consultatie colul tau este deschis, inseamna ca nasterea se apropie. Daca esti la a doua nastere, totul se va desfasura mai rapid decat la prima.
–    La final, s-ar putea sa ti se prescrie comprimate cu fier sau magneziu (daca analizele tale spun ca ai nevoie) sau medicamente antiacide, daca ai arsuri (reflux gastro-esofagian).
 

Comments

comments

Lasă un răspuns