Esti aici
Femeia.ro > Promo > Ce fac tăticii mai bine decât mămicile

Ce fac tăticii mai bine decât mămicile

Când devii mămică, ai impresia că nimeni nu se descurcă mai bine decât tine. Însă sunt lucruri la care tăticii pur şi simplu sunt mai buni sau pe care le fac nu numai diferit, dar şi bine!

Specialiştii consideră că, uneori, când petrec timp cu copiii lor, tăticii se pot descurca chiar mai bine decât mămicile. Este normal, mai ales în societatea modernă, ca părinţii să se completeze şi să se sprijine reciproc când vine vorba de creşterea copilului. Este bine să se păstreze aceleaşi direcţii în ceea ce priveşte valorile, principiile, cultura, educaţia, dar mami şi tati trebuie să fie unici în felul lor de a se purta cu puiul.

La ce sunt mai buni tăticii?

Permit copilului să experimenteze
Tăticii nu sunt la fel de precauţi şi protectori precum mămicile, lăsând copilul să exploreze necunoscutul, să experimenteze lucruri, fără a le fi teamă de consecinţe. Tăticii îi lasă pe cei mici să încerce să facă singuri primii paşi fără susţinere. Sau, mai târziu, le permit să sară de pe o scară ori să se caţere în copaci fără să-şi facă griji că vor cădea. Şi asta nu pentru că ar fi iresponsabili, ci pentru că nu se sperie de un cucui sau de o zgârietură!

Îi lasă pe copii să se descurce singuri uneori
Mămicile au tendinţa de a rezolva problemele în locul copilului, în timp ce tăticii îl lasă să încerce să se descurce singur. De exemplu, atunci când cel mic cade, fără însă a se lovi, şi începe să plângă, mămicile sar imediat pentru a ridica şi a linişti bebeluşul, pe când tăticii au tendinţa să îi lase mai mult până să se ducă la ei. Uneori este bine să ai puţină răbdare, pentru a-l lăsa pe copil să încerce să se descurce când trece printr-o anumită situaţie. Acesta nu este un semn că tăticilor nu le pasă de copil, ci că vor să îl ajute să devină o persoană puternică, independentă.

Reacţionează mai bine în situaţii de criză
Dacă cel mic ia o căzătură zdravănă, ţi se taie respiraţia şi te gândeşti la ce este mai rău. Tăticii, în astfel de situaţii, se mobilizează şi reacţionează rapid, ştiind să cureţe şi să panseze o rană, amintindu-şi că, atunci când erau copii, nu o dată au fost plini de julituri sau au avut piciorul rupt ori capul spart.

Nu obişnuiesc să facă din ţânţar armăsar
Tăticii nu sunt atât de afectaţi dacă cel mic nu a mâncat tot din farfurie ori când a pătat o haină sau a spart o vază. Ei ştiu că, dacă îi va fi foame copilului, va mânca până la urmă, iar dacă a spart o vază, sunt doar nişte cioburi şi mai important e că nu s-a rănit copilul decât de la cine era obiectul.

Ignoră ţipetele
În timp ce mămicile sunt deranjate de sunetele ascuţite pe care le scot copiii lor, pe tătici pur şi simplu nu-i afectează ţipetele celor mici, pentru că le ignoră! Poate că au mai multă răbdare pentru că, în comparaţie cu mămicile, nu petrec atât de mult timp cu micuţii sau poate că, la televizor, se difuzează filmul sau meciul preferat.

Nu se pierd în amănunte neimportante, ci se concentrează pe esenţial
Dacă luăm ca exemplu îmbrăcatul, mămicile vor ca puiul lor să pară scos dintr-o revistă. Ele se concentrează mai mult pe asortarea culorilor şi accesorizare, în timp ce tăticii au în vedere în primul rând confortul şi protecţia. Ei ştiu că, dacă afară este frig, copilul trebuie îmbrăcat potrivit.

Gândesc şi se poartă ca nişte copii
Şi asta nu pentru că bărbaţii nu se maturizează niciodată, ci pentru că ei, spre deosebire de noi, ştiu să mai fie şi copii din când în când. Tăticilor le place să vizioneze desene animate; tăticilor le place să alerge; tăticilor le place să se joace şi cu păpuşile, dar şi cu maşinuţele; tăticilor le place să construiască pe plajă castele de nisip; tăticilor le place să facă oameni de zăpadă şi cazemate…

Scot cele mai amuzante sunete
Fie că recită o poezie, interpretează un cântec ori imită un personaj de desene animate, tăticii reuşesc mereu să aducă un zâmbet sau să stârnească hohote de râs din partea copilului. Asta nu pentru că ar fi mai talentaţi, ci pentru că lor le place să se poarte ca nişte copii.

Pun copiii mai presus de treburile casnice
Când fac programul unei zile, mămicile iau în calcul şi că trebuie să spele vasele, să pună rufele la spălat, să strângă prin casă ori să dea cu aspiratorul. Dacă tăticii şi-au propus să iasă la o plimbare ori dacă vor, pur şi simplu, să se joace cu copiii, nu contează că sunt vase în chiuvetă, iar hainele şi jucăriile stau aruncate prin toată casa.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns