Esti aici
Femeia.ro > Promo > Ce metoda de contraceptie alegem in perioada alaptarii?

Ce metoda de contraceptie alegem in perioada alaptarii?

 In primele sase luni dupa nastere, alaptarea este la fel de eficienta precum metodele de contraceptie. Dar… amenoreea de lactatie (perioada de infertilitate, prin lipsa menstruatiilor, de dupa nastere) are efect doar in cazul in care sugarul este mai mic de sase luni, tu nu ai avut inca nicio menstruatie normala, bebelusul este alimentat exclusiv la san si alaptezi regulat (la cel putin la 3-4 ore ziua si la sase ore noaptea.

Alaptarea, o metoda de contraceptie nesigura

Atentie, insa! Alaptarea nu este o metoda de contraceptie pe care sa te poti baza. Exista riscul ca ovulatia sa se produca, desi ciclul menstrual nu s-a reinstalat. Sfatul specialistilor este ca la prima vizita la ginecolog (e indicat sa aiba loc dupa 6 saptamani de la nastere), sa ceri medicului sa iti indice o metoda de contraceptie potrivita. Pilulele anticonceptionale recomandate pe timpul alaptarii, sunt acelea care contin doar progesteron in doza redusa, deoarece nu influenteaza lactatia (printre acestea, Cezarette). Nu sunt indicate pilulele cu estrogeni, deoarece reduc cantitatea de lapte, precum si concentratia de nutrienti (proteine si grasimi) din acesta.

Cand te decizi sa alegi o metoda contraceptiva pe timpul alaptarii, trebuie sa tii cont de urmatoarele criterii:

  • alaptarea: intervalele de alaptare, planurile de alaptare; in functie de acestea poti recurge la metode naturale de contraceptie (amenoreea de lactatie) sau la metode hormonale
  • varsta copilului
  • varsta ta
  • ce metode de contraceptie ai mai folosit in trecut
  • parerea partenerului/sotului privind diferitele metode de contraceptie
  • intentiile de viitor privind planificarea familiala
  • starea ta de sanatate

 

Comments

comments

Lasă un răspuns