Esti aici
Femeia.ro > Promo > Ce să NU faci de Anul Nou

Ce să NU faci de Anul Nou

În funcţie de trimestrul de sarcină în care te afli, trebui să ai grijă la unele aspecte si situaţii în acre te-ai putea afla mai ales acum, de Sărbători. Iată o listă de AŞA NU. Deci, nu face asta dacă…

… eşti în primul trimestru

Ţigara sau fumul de ţigară

De ce ? Poate duce la naştere prematură, la o greutate mică a bebeluşului născut la termen, creşte riscul de moarte subită a nou-născutului sau al bolilor pulmonare.

Ce poţi face. Dacă fumezi, nu este încă târziu să renunţi. Fiecare zi fără ţigară este o zi de sănătate câştigată de micuţul tău. • Evită să stai în spaţii închise în care se fumează. Roagă-i pe prietenii tăi să fumeze în locuri deschise. • Nu accepta compromisuri, chiar dacă este vorba despre „o singură ţigară“.

Vopsirea părului şi permanentul

De ce? Părul tău poate reacţiona diferit la decolorant şi vopsea în timpul sarcinii. Unii compuşi din vopseaua de păr se regăsesc în urină, ceea ce înseamnă că sunt absorbiţi şi pot traversa placenta. De aceea, mulţi medici sunt rezervaţi în a da „undă verde“ vopsirii părului în timpul sarcinii, şi mai ales în primul trimestru, atunci când are loc formarea sistemului nervos al copilaşului.

Ce poţi face. Încearcă să foloseşti şampoane nuanţatoare. • Foloseşte o vopsea pe bază de ingrediente naturale şi fără amoniac sau fă-ţi şuviţe.

INTERZIS

NU mânca pentru doi
NU neglija analizele şi vizitele la medic.

… eşti în al doilea trimestru

Cremele care conţin retinol

De ce? Pentru că îţi aduc un surplus de vitamină A. Retinolul (vitamina A) îl găseşti oricum în toate produsele de origine animală, în legumele şi fructele verzi, galbene (lămâi, grepfrut) şi portocalii (morcovi, portocale, mango, papaya). În timpul sarcinii ai nevoie de vitamina A, dar excesul riscă să provoace malformaţii ale sistemului nervos al copilaşului.

Ce poţi face? Cremele bogate în retinol sau tratamentele pentru acnee pe bază de retinol trebuie întrerupte în timpul sarcinii. Întreabă-ţi medicul înainte de a lua o decizie. • Consumă alimente bogate în vitamina A, dar fără a exagera. • Nu mânca zilnic ficat sau morcovi. • Nu lua supliment de vitamina A decât dacă medicul ţi-l prescrie în mod special.

Alcool

De ce? Alcoolul poate produce avort spontan, malformaţii sau retard mental sever copilaşului.

Ce poţi face. Nu consuma băuturi alcoolice în timpul sarcinii. Frumuseţea unei petreceri nu stă în paharul de şampanie. În plus, există şampania fără alcool pentru copii sau berea nealcoolizată.

INTERZIS

NU sta în prejma persoanelor răcite
NU lua medicamente după ureche
NU purta tocuri înalte.

 … eşti în al treilea trimestru

Călătoria cu avionul

De ce? Restricţia se aplică viitoarelor mămici care au hipertensiune apărută în timpul sarcinii datorită unor anomalii ale placentei (preeclampsie). Reducerea cantităţii de oxigen, chiar dacă nu este importantă, îl poate afecta pe micuţul din burtică.

Ce poţi face. Evită pe cât posibil călătoria cu avionul după săptămânile 28-32. • Dacă deplasarea este absolut necesară, plimbă-te câteva minute o dată la fiecare oră în timpul zborului, bineînţeles cu permisiunea însoţitorilor de zbor. • Bea suficiente lichide, pentru a te menţine bine hidratată.

Exces de alimente

Puiul tău simte disconfort ori de câte ori tu simţi disconfort. Aşa că evită să mănânci mâncăruri grele, mai ales pe cele grase. Mănâncă cât mai multe fructe şi legume, peşte, orez sau alte alimente uşoare.

INTERZIS

NU găti pentru mese festive.
NU face singură cumpărături.
NU face singură curăţenie!
 

Comments

comments

Lasă un răspuns