Esti aici
Femeia.ro > Promo > Ce te intreaba copilul si nu stii sa raspunzi

Ce te intreaba copilul si nu stii sa raspunzi

La care dai sa raspunzi, dar nu reusesti sa legi mai mult de 3 cuvinte. Cum sa-i explici? Cum sa-l faci sa inteleaga?

1. Unde se duc stelele ziua?

Unde sa se duca? Nicaieri! Dar cum sa-i povestesti unui pusti de 5 ani despre rotatia Pamantului? El vrea sa stie ce se intampla cu "beculetele" de pe cer. Ce fac ele. Dorm, se ascund, se duc la joaca? Ei bine, ca sa nu-ti bati capul prea tare – oricum peste vreo trei ani o sa-ti explice el cum e cu Soarele si Pamantul – ii poti confirma banuielile. Sa-i spui adica cum ca stelutele dorm si ele precum copiii. Numai ca ee dorm ziua, cand e lumina afara, in timp ce el, copilul, doarme noaptea. Stelutele au grija de el cand doarme, de aceea stau noaptea treze.

2. Ce sa fac eu cu un fratior?

A fost complicat pana i-am explicat ca va avea un fratior. Acum, intrebarea, legitima zicem noi, este: OK, voi avea un fratior, dar mie la ce imi foloseste? Daca ii iei o hainuta noua, intelege. Daca taticul lui ii aduce o jucarie noua si asta e de inteles. Dar un…copil nou in casa? I-ai putea spune ca va fi ca o jucarie vie. Ca nu se va mai plictisi niciodata, ca la inceput va trebui sa te ajute sa ai grija de cel mic, dar mai tarziu va fi prietenul lui cel mai bun. Mai bun decat Mihaita, si decat Valentin. Fratiorul lui va fi numai si numai al lui.

Fara explicatii din domeniul fizicii si aerodinamicii. Pur si simplu trebuie sa inteleaga ca pasarile zboara pentru ca au aripi. Iar aripile improvizate – fii sigura ca-i va da prin cap sa-si confectioneze niste aripi – nu-l ajuta cu nimic. Este o intrebare careia trebuie sa-i acorzi multa atentie, ca sa nu-i dea prin cap sa foloseasca sifonierul drept aerodrom. Spune-i ca atunci cand va fi putin mai mare, o sa…zburati impreuna. Cu avionul.

4. Cum incap atatia oameni in televizor?

Nici macar nu merita sa te gandesti la o explicatie plauzibila. Oricum ai da-o, tot prost o sa pici. Si el tot va incerca sa desfaca televizorul ca sa-i gaseasca pe oamenii aia de acolo. Banuiesc ca in acest caz cel mai simplu ar fi sa schimbi intr-un fel sau altul vorba. Sau ii poti spune ca o sa mergeti impreuna la magazinul acela mare si o sa se vada in televizor, fara sa intre in cutie!

5. Catelu’ de ce nu merge la gradi’?

Pentru ca, sa zicem, catelu merge la gradi pentru catei. Cand? Cand el, pustiul, merge la gradi’ pentru copii. Ii mai poti spune ca o vei ruga pe doamna educatoare sa organizeze o zi in care toti copiii sa-si aduca animalele la gradi’. Sa vada si ele ce fac copiii.

Comments

comments

Lasă un răspuns