Esti aici
Femeia.ro > Promo > Ce trebuie sa stii despre logodna religioasa

Ce trebuie sa stii despre logodna religioasa

[Logodna][1] este la fel de importantă precum Taina Nunții, iar slujbele sunt asemananatoare. Dacă înainte putea să fie oficializată și înainte de cununie, ultimele recomandări ale Sfântului Sinod spun că se poate face doar unită cu aceasta.

Acest lucru a fost stabilit pentru că mulți tineri se logodeau, însă nu mai făceau și nunta. De asemenea, deși concubinajul este recunoscut din punct de vedere legal, logodna interzice unui cuplu să trăiască împreună până nu este căsătorit.

Astfel, cele două slujbe nu se mai fac separat sub nicio formă, ci preotul le va oficializa în același timp.

Căsătoria religioasă este, deci, formată din două părți: logodna și sfânta cununie. Logodna are loc în pronaosul [bisericii][2], pentru a simboliza intrarea în viața de căsătorie. Se avansează apoi în interiorul bisericii, mirele stând în dreapta miresei.

Preotul le dă celor doi lumânări aprinse și îi tămâiază, apoi se începe ritualul propriu-zis, format din rugăciuni, litanii și schimbul de inele. Înainte de a fi puse pe deget, [inelele][3] sunt binecuvântate prin stropirea cu apă sfințită și așezarea lor pe masa altarului sau pe Evanghelie.

Urmează apoi ritualul cununiei, pentru care mirele și mireasa avansează până la mijlocul bisericii.

Spuneam puțin mai sus că logodna este la fel de importantă ca și cununia. Din acest motiv, când slujba încă se putea oficializa înaintea cununiei, dacă logodna era ruptă, iar unul dintre miri dorea după ceva timp să se cunune din nou, aceasta era considerată a doua sa căsătorie.

Să nu uităm de cununia civilă! Conform Statutului pentru Organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, preotul poate săvârși o cununie doar dacă i s-a prezentat de către miri certificatul de cununie civilă.

De asemenea, este recomandat ca mirii să se spovedească înaintea cununiei, în special dacă nu o fac regulat în toate cele patru posturi.

[1]: https://www.miresici.ro/articole/4-idei-cool-de-petreceri-de-logodna
[2]: https://www.miresici.ro/articole/cum-alegi-biserica-pentru-cununia-religioasa
[3]: https://www.miresici.ro/articole/istoria-verighetei

Comments

comments

Lasă un răspuns