Esti aici
Femeia.ro > Promo > Cele mai ciudate fobii

Cele mai ciudate fobii

Fobiile clasice precum cele de gandaci sau de spatii inguste au fost depasite de unele mai bizare. Iata o lista cu cele mai ciudate fobii, insa ai grija ca la final, dupa ce ai parcurs acest articol, sa nu capeti o… fobofobie (Ce inseamna asta? Fobia de fobie!)

8 fobii ciudate

Antofobia: teama de flori
Anul trecut, in luna femeilor, florariile online au primit comenzi de 275.000 euro. Desi viata unei flori este efemera, valoarea ei sentimentala este nepretuita. Dar ce fac femeile care nu primesc flori? Se supara pe barbati pentru ca au impresia acestia le-au uitat, insa in realitate, se poate ca acestia sa nu fi uitat, ci sa fie antofobi, adica sa le fie teama de…flori.

Bibliofobia: teama de carti
La ora actuala exista un miliard de oameni in toata lumea care nu stiu sa citeasca sau sa scrie. Motivele pot fi diverse : de la lipsa de acces la educatie, la o stare patologica innascuta de teama fata de carti, denumita bibliofobie. In acceasi catergorie intra si didaskaleinofobia – teama de a merge la scoala.

Culrofobia: teama de clovni
Secventele din filme sau din desenele animate in care un personaj se teme de clovni nu sunt fictiuni, ci reflecta o realitate – culrofobia sau teama de clovni. Aceasta frica nemotivata nu se manifesta doar la oamenii de rand, ci si pe la case mai mari: neinfricatul magician de la Hogwarts, Daniel Radcliffe, piratul Johnny Deep sau rapperul si producatorul Puff Daddy. Daca pentru unii reprezinta o neplacere, pentru altii reprezinta un hobby. Jack Kline din Florida a reusit sa colectioneze de-a lungul vietii 13.000 de clovni sub diferite forme: tablouri, statui, carti, papusi, costume sau fotografii pe care dupa moarte le-a lasat ca mostenire ginerelui sau.

Lacanofobia: teama de legume
Spanacul, urzicile, varza de Bruxelles sau alte legume reprezinta niste dusmani pentru multi dintre copii. Fie ca nu le place culoarea, gustul, mirosul sau toate variantele mentionate, multi copii refuza sa le manance. Poate fi un simplu moft sau poate ca nu. Vicky Lareieax din Marea Britanie este o tanara de 22 ani diagnosticata cu lacanofobie – teama de legume. Vicky nu mananca legume ci doar carne, cartofi, cereale si rar mere. E suficient sa vada legume expuse undeva, iar apoi sa urmeze panica. Tanara crede ca originea fobiei sale se afla in copilarie, cand ura mirosul de varza de Bruxelles.

Nomofobia: teama de a nu avea acces la telefon
In ziua de azi telefonul a depasit stadiul de accesoriu si a devenit indispensabil vietii de zi cu zi. Nu il mai folosim doar pentru apeluri telefonice sau sms-uri, ci si ca sa ne jucam, sa aflam vremea sau sa facem postari pe site-urile de socializare. Atunci cand ratacim telefonul, automat se instaleaza in noi o usoara panica. Pentru unii aceasta panica merge la extrem si poarta denumirea de nomofobie – teama de a nu avea acces la telefonul mobil. La polul opus se afla telefonofobia – teama de a face sau a primi apeluri telefonice

Pediofobia: teama de papusi
Contrar asteptarilor, nu este o fobie aparuta odata cu filmul Chucky sau cu papusa Barbie costumata in zombie, ci este o fobie mai veche si relativ comuna. Freud considera ca persoanele afectate se tem ca micile figuri umanoide ar putea prinde viata. Cele mai de temut papusi sunt cele vintage si cele care se misca sau vorbesc.

Penterafobia: teama de soacra
Sunt vorbe din popor care spun ca daca mananci coltul de la paine te va iubi soacra. Tot din popor se mai spune si ca daca te feresti de ciorba sau vreun alt lichid fierbinte iti va fi frica de soacra. Adesea luam in ras aceste mituri, insa teama de soacra exista si poarta denumirea de penterafobie. Bineinteles ca teama de soacra nu apare din cauza ca am fi ocolit vreodata un ceai fierbinte.

Tocofobia: teama de sarcina si nastere
Tocofobia reprezinta teama de sarcina si nastere si se manifesta la femeile aflate la prima sarcina ca o stare de anxietate si teama fata de durerile nasterii povestite de alte mamici. In cazul femeilor care au trecut deja printr-o sarcina, acestea sunt inspaimantate la amintirea durerilor suportate anterior.

Alte fobii neobisnuite
Agirofobia – teama de a trece starda
Bananofobia – teama de banane
Batofobia – teama de apropiere de cladirile inalte
Caetofobia – teama de par
Corofobia – teama de dans
Crometofobia – teama de bani
Fobofobia – teama de a capata o fobie
Verbofobia – teama de cuvinte

 

Comments

comments

Lasă un răspuns