Esti aici
Femeia.ro > Promo > Cicoarea te scapă de toxine

Cicoarea te scapă de toxine

Albastră precum cerul senin, mai rezistentă ca un scaiete, cicoarea își găsește loc pe orice bucățică de pământ. Îi place soarele blând, dar nu se dă bătută nici pe arșiță, nici pe ploaie mocănească.

În tratamentele naturiste, se folosesc mai ales rădăcinile plantei, bogate în principii amare, săruri și vitamine. Cicoarea e formată în proporție de aproximativ 50% din inulină, o oligozaharidă ce conține fructoză și stimulează creșterea bacteriilor bifide, contribuind la refacerea mucoasei intestinale.

Digestie ca la carte

Preparatele din rădăcină de cicoare sunt recomandate persoanelor cu probleme de tranzit intestinal, dar și, datorită principiilor amare, celor cu afecțiuni hepatobiliare.

* Decoct: două lingurițe cu rădăcină mărunțită fierte în 200 ml de apă timp de zece minute; se bea câte o cană înainte de mesele principale; ajută la creșterea secreției biliare, tratarea gastritei și ulcerului gastric.

* Infuzie: o linguriță cu plantă (rădăcină, frunze, flori) uscată și mărunțită la 200 ml de apă clocotită; se bea o cană pe zi; reglează colesterolul, ajută în steatoza hepatică și dischineziile biliare.

Cura de două săptămâni cu decoct de rădăcină de cicoare sporește secreţia de bilă şi regenerează celulele hepatice, mai ales în cazul consumatorilor de alcool.

Silueta visată

Rădăcina de cicoare te ajută să scapi de kilogramele în plus pentru că reglează metabolismul, înăbușind pofta de mâncare excesivă. În plus, scapi de constipaţie dacă bei două căni cu infuzie dimineaţa, pe stomacul gol. Cicoarea mai are calitatea de a te scăpa de toxine, fiind un excelent diuretic.

Reglează glicemia

Frunzele proaspete sunt foarte bune în salată, singure sau amestecate cu altele mai puţin amare. O salată foarte sănătoasă şi gustoasă: câteva frunze de cicoare, spanac, salată verde, rucola, o lingură cu ulei de măsline, un praf de sare şi câteva picături de suc de lămâie. Cicoarea este un bun hipoglicemic, fiind este recomandată, în orice formă, diabeticilor – în salată sau infuzie, decoct ori macerat.

O cafea? Nu, cicoare!

Acum câteva zeci de ani, cicoarea era folosită ca înlocuitor al cafelei mai mult din cauze economice. Astăzi, e deja dovedit că băutura preparată din rădăcină prăjită și măcinată e nu numai aproape la fel de gustoasă, ci și (mai) sănătoasă. Se prepară precum cafeaua naturală și are ca efecte imediate alungarea asteniei și creșterea tonusului psihic. În plus, înlătură dificultățile de concentrare, surmenajul intelectual, oboseala și starea de somnolență. S-a dovedit că planta te ajută să asimilezi mai uşor calciul dacă bei o cană de decoct zilnic, înainte de mesele principale.

Zâna florilor

Se spune că Zâna florilor se spăla cu rouă dis-de-dimineaţă, înainte de răsăritul soarelui.

Soarele a zărit-o, s-a amorezat pe loc şi a trimis luceferi s-o peţească. Zâna l-a refuzat, iar puternicul Soare a transformat-o pe loc în cicoare, spunând: „Floare de cicoare, privind după Soare,/Când oi răsări, ea s-o-nveseli!/Când oi asfinţi, ea s-a ofili./Când oi scăpăta/Ea s-a aduna.“ Şi chiar aşa s-a întâmplat, cicoarea fiind tot timpul întoarsă spre lumina soarelui.

Boli tratate cu cicoare

• diabet

• hepatită cronică și acută

• dischinezie biliară

• constipație

• anorexie

• afecțiuni renale

• gută și artrită

• tuse

• insuficiență cardiacă

• acnee și furunculoză

Citește și:

Hameiul, sănătate şi bere

Condimente verzi din grădină

Rosia si beneficiile pentru piele

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.41/15.10.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns