Esti aici
Femeia.ro > Promo > Competiții internaționale de schi în Poiana Brașov

Competiții internaționale de schi în Poiana Brașov

Poiana Brașov este o destinație pentru schi atât pentru profesioniști, cât și pentru începători.

Dacă pârtiile Bradul și Lupului sunt numai bune pentru inițierea în sportul alb, multe altele de nivel albastru, roșu și chiar negru îți pun la încercare aptitudinile de schior. Însă, din 2018, Poiana Brașov a devenit și un loc al competițiilor internaționale. Avem o țară frumoasă, care poate fi promovată foarte bine și prin sport. În plus, aceste competiții vor duce la dezvoltarea potențialului turistic, a sporturilor de iarnă, în special a schiului alpin, iar tinerii pasionați de acest sport vor avea ocazia să participe la competiții internaționale, să învețe și să se dezvolte ca sportivi de performanță. Datorită investițiilor de până acum și a modernizării domeniului schiabil, Poiana Brașov a devenit comparabilă cu staţiunile mai mici din Alpi, care găzduiesc și ele competiţii la nivel internațional.

Anul acesta, pe pârtia Subteleferic se vor întrece, în două competiții, peste trei sute de schiori din întreaga lume. Este vorba despre FIS Children Trophy și FIS SES 2020 Race – două curse înscrise în calendarul oficial al Federației Internaționale de Schi (FIS). În astfel de momente, interesul general aduce în comun investitorii privați (Husqvarna, Netbet, Total România, Tinmar, Media Galaxy, Omniasig Vienna Insurance Goup, Happy Tour, Teleferic Grand Hotel, Paste Băneasa, Media Galaxy, Red Bull, Stoica&Asociații, Ana Teleferic, Alpin Resort Hotel, Sensi blu, Ana Hotels și Raiffeisen Bank) și autoritățile locale pentru a pune la punct competiții de anvergură internațională.

Întrecerea copiilor

În perioada 10-13 februarie are loc FIS Children Trophy, o competiție destinată exclusiv copiilor și tinerilor sub 16 ani. Anul trecut au participat la acest concurs aproape 100 de schiori din 10 țări, unele dintre ele cu mare tradiție sau experiență în schiul alpin: Austria, Argentina, Brazilia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Liban și Franța. „A fost una dintre cele mai bune competiții la care am participat, dacă nu cea mai bună din calendarul FIS Children! Meritați Cupa Mondială!”, a spus în urma ediției de anul trecut delegatul oficial FIS și secretarul general al Federației Sârbe de Schi, Milan Božić. Aceleași aprecieri au venit și din partea altor antrenori străini, printre care și căpitanul echipei Austriei, Peter Meliessnig. Încurajările și experiența căpătată dau speranțe organizatorilor că și anul acesta va fi o competiție de cel mai înalt nivel internațional. În cadrul concursului vor fi patru probe:

Slalom uriaș – fete, U14 și U16

Slalom uriaș – băieți, U14 și U16

Slalom – fete, U14 și U16

Slalom – băieți, U14 și U16

Înscrierea în concurs este gratuită, la fel cazarea și masa (demipensiune).

O altă veste bună este că acestă competiție va fi organizată în România până în anul 2022, fiind înscrisă încă trei ani în calendarul Federației Internaționale de Schi (FIS).

Cursele profesioniștilor

După trei ediții extrem de reușite ale concursului de schi alpin pentru copii și tineret, FIS Children Trophy, desfășurate începând cu februarie 2018,  Asociația de Turism Poiana Brașov împreună cu Federația Română de Schi și Biatlon și cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov, adaugă în palmares, în perioada 18 – 21 februarie 2020, o nouă competiție spectaculoasă de schi: FIS SES 2020 – adresată sportivilor din 19 țări, inclusiv România. „În urma demersurilor făcute de Federația Română de Schi Biatlon și, bineînțeles, după ce ne-am dovedit la nivel internațional capacitățile organizatorice și de infrastructură competițională în ultimele două sezoane, am primit și competiția FIS SES 2020. Numai faptul că am primit-o în luna februarie, care se știe că este o lună foarte aglomerată, este un semn clar că încet, dar sigur, vom avea ocazia să organizăm în Poiana Brașov etape și curse de un nivel superior”, spune Dan Ghiță, președintele FIS Children Trophy. La această competiție vor veni 200 de sportivi, dar și secretarul general al Federației Internaționale de Schi, Sarah Lewis”. România va fi și ea prezentă cu trei echipe. Însă lista înscrierilor este deschisă încă, ne asigură Dan Ghiță. Competiția va cuprinde două probe:

  • SLALOM URIAȘ 18 – 19 Februarie – Masculin și Feminin
  • SLALOM 20 – 21 Februarie – Masculin și Feminin

Participarea este gratuită, iar cazarea va costa 55 de euro pe noapte de persoană, în cameră dublă.

O stațiune de vis

Ne-am obișnuit să spunem că destinațiile de schi din străinătate sunt mai bune și mai frumoase dar și Poiana Brașov a dovedit că poate găzdui competiții de anvergură, iar viitorul sună și mai promițător. După mărirea și dotarea domeniului schiabil cu instalație complet automatizată pentru fabricarea zăpezii artificiale, cu 29 de tunuri, 120 de lănci și șase mașini de pregătit și preparat pârtiile, noi proiecte sunt în derulare: extinderea domeniului schiabil cu încă 30 de hectare, amenajarea a încă 10 km de pârtie, instalarea unui sistem de iluminat pe pârtiile Lupului și Drumul Albastru, construirea a încă două sisteme de transport pe cablu: o telegondolă și un telescaun, amenajarea unui alt lac de acumulare pentru tunurile de zăpadă. La toate acestea, în județul Brașov vor fi amenajate un traseu de 1400 de metri pentru sania de vară (ce va putea funcționa și iarna, indiferent de condițiile de meteo) și trei trasee montain bike, unul dificil, de 3141,60 m, unul mediu, de 3936,16 m  și altul de nivel ușor, cu o lungime de 4070,60 m.

Text: Luminița Tăbăran

Foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns