Esti aici
Femeia.ro > Promo > Conferință TNB – Evreii din România în context european: asemănări și deosebiri

Conferință TNB – Evreii din România în context european: asemănări și deosebiri

Andrei Oişteanuprezintă conferinţa cu tema Evreii din România în context european: asemănări și deosebiri duminică, 7 aprilie 2019, de la ora 11.00, la Sala Mică, în cadrul programului CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL.

Istoria evreilor din România este mai puţin cunoscută în lume. Alte comunităţi evreieşti din Europa răsăriteană (Rusia, Polonia şi chiar Ungaria) au fost mai vocale şi mai vizibile. Încerc să dau culoare acestei pete, dacă nu chiar albe, măcar gri. Mai ales că a fost o comunitate numeroasă şi importantă. În 1939, evreii din România Mare numărau aproape un milion de suflete, fiind a treia comunitate din Europa şi a patra din lume, după Polonia, Uniunea Sovietică şi SUA. O comunitate cvasi-eterogenă, dar unitară, cu un aport deosebit la istoria politică, economică şi culturală a României. O treime dintre ei au pierit în Holocaust, ceilalţi au fugit din calea comunismului.

Evenimentul fundamental care a marcat diferenţa dintre evreii din România şi cei din Europa a fost neacordarea cetăţeniei evreilor-români odată cu adoptarea Constituţiei „liberale” din 1866. România a ratat sincronizarea cu Europa, un fapt cu consecinţe socio-politico-culturale majore: apariţia antisemitismului economic (pe lângă cel rasial şi religios); întărirea instituţiilor comunitare proprii; apariţia avant la lettre a mişcării sioniste în spaţiul românesc etc. Evreii din România sunt altfel pentru că (şi în măsura în care) România este altfel. – Andrei OIȘTEANU

Biletele se pot achiziţiona şi online, pe www.mystage.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns