Esti aici
Femeia.ro > Promo > Copiii instituționalizați se duc în case familiale la Constanța

Copiii instituționalizați se duc în case familiale la Constanța

Constanța a făcut primii pași pentru transferarea copiilor din instituiții rezidențiale (orfelinate) în punctele de îngrijire a copilului în familie și comunitate. Pentru acest lucru, a fost dezvoltat un centru ce cuprinde opt case. În fiecare căsuță stau opt copii, care se dezvoltă armonios sub supravegherea asistenților sociali.

Acest mediu mai mic, familial, le oferă copiilor un mediu mai apropiat de normalitate, care le dezvoltă abilitățile socio-profesionale și au șansa de a căpăta deprinderi de viață independentă.

Dezinstituționalizarea, un proiect guvernamental

Pentru perioada 2014-2020 România a stabilit o serie de priorități cu privire la închiderea instituțiilor de tip vechi și asigurarea tranziției la servicii comunitare, intervenții timpurii și măsuri de prevenție menite să asigure dreptul copilului de a crește într-un mediu familial. În România, aproximativ 19.000 de copii beneficiază de servicii de tip rezidențial. Sunt deja bine cunoscute dovezile științifice care arată că, cu cât sunt plasați mai devreme în sistemul rezidențial, cu atât copiii, în special cei cu vârste sub trei ani, sunt mai expuși riscului de întârziere în dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională. De asemenea, tot studiile științifice subliniază importanța fundamentală a îngrijirii alternative pentru bunăstarea copilului.

În vederea prioritizării strategice a măsurilor de reformă, Autoritatea Națională Pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) împreună cu UNICEF în România și Banca Mondială au inițiat o analiză cuprinzătoare a sistemului de protecție a copilului din România. Rezultatele au evidențiat nevoia închiderii centrelor de plasament din întreaga țară și dezvoltarea serviciilor alternative prin creșterea numărului de asistenți maternali, înființarea de case de tip familial sau apartamente, precum și servicii de suport pentru familia naturală sau substitutivă, precum centre de zi sau centre comunitare, inclusiv de recuperare, consiliere sau alte servicii sociale.

Serviciile de îngrijire alternativă trebuie să devină o opțiune doar atunci când este absolut necesar, iar tipul de îngrijire trebuie să fie unul adecvat pentru a promova bunăstarea copilului, cu obiectivul de a identifica o soluție stabilă și sigură pe termen lung, inclusiv, atunci când este posibil, reunirea copilului cu familia.

Cauzele abandonului

Potrivit lui Petre Dinică, Director General Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, există mai mulți factori din cauza cărora copiii sunt părăsiți:

  • lipsa condițiilor materiale
  • familii monoparentale
  • familii în care se înregistrează abuzuri
  • părinți dependenți de alcool
  • părinți aflați în detenție
  • probleme de sănătate ale părinților
  • părinți decedați
  • dizabilități ale copilului
  • părinți plecați în străinătate
  • dezinteresul părinților

Comments

comments

Lasă un răspuns