Esti aici
Femeia.ro > Promo > Copilul are nevoie de ochelari? Află cum îi poți proteja vederea

Copilul are nevoie de ochelari? Află cum îi poți proteja vederea

Știm că este mai ușor să previi decât să vindeci și încercăm să îi protejăm pe copiii noștri de toate pericolele. Ce te faci când acestea nu sunt ușor de depistat cum ar fi o problemă de vedere?

Când se face consultul oftalmologic la copii

Percepem lumea prin intermediul simțurilor, 80% prin văz, de aceea copiii cu problemele de vedere au întârzieri în dezvoltare. Părinții observă foarte târziu, când acuitatea vizuală a celui mic scade sub 60%. De aceea, primul control oftalmologic se face în cursul primelor 10 zile de viață, inclusiv la prematuri. Fiecare copil trebuie dus apoi anual la un control de rutină, unul neapărat la începutul școlii și de fiecare dată când părintele sesizează ceva în neregulă, gen strabism, dificultăți de focalizare, clipit des, frecarea intensă a ochilor, apropierea prea mare a capului de carte sau caiet, dificultăți la citirea sau copierea de pe tabla din clasă.

Cum îl convingi să accepte ochelarii

Explică-i de la început copilului că ochelarii îl ajută să vadă totul mult mai clar, dar îl și fac să pară mai elegant, mai interesant. Spune-i că datorită lor seamănă cu un supererou îndrăgit, care deține un obiect magic secret. Ține cont și de părerea lui la alegerea ramelor; dacă va detesta ochelarii, sigur nu-i va purta.

Cere lentile cu strat antireflex și cu rezistență sporită împotriva zgârieturilor.

De ce are nevoie de ochelari de soare

Vara când ieșim cu cei mici la plimbare prin parc, întotdeauna în zilele cu soare îi dăm cu soluții pentru protejarea pielii de razele ultraviolete, dar uităm să le protejăm și ochii. Iar copiii sunt mult mai sensibili decât adulții, de exemplu, la copiii cu vârsta sub 10 ani, peste 75% din radiația ultravioletă pătrunde prin cristalin, față de numai 10% în cazul persoanele cu vârsta peste 25 de ani.

În plus, mediul poate amplifica radiația de ultraviolete, de exemplu zăpada reflectă până la 88% din razele UV, iar nisipul de pe plajă 10-20% din acestea.

Cum alegi ochelarii de soare pentru copii

Se recomandă ochelarii de soare care au inscripția UV400. Atenție, culoarea închisă a lentilelor oprește lumina, dar numai cele cu filtru UV vor stopa razele ultraviolete. Alege modele rezistente, dar ușoare și cu lentile din plastic. Nu cumpăra lucruri de calitate îndoielnică sau contrafăcute, pentru că este vorba de sănătatea ochilor copilului tău și merită să investești în ea.

Există și lentile incolore, cu dioptrie și cu protecție totală UV. Lentilele incolore cu tehnologia Zeiss UVProtect îi vor proteja perfect ochii copilului, la fel ca orice ochelarii de soare din gama premium.

Poți opta și pentru lentile inteligente de soare cu tehnologie Zeiss AdaptiveSun Solutions. Aceste lentile se adaptează automat la cantitatea de lumină din mediu în câteva secunde, în același timp acționând ca un scut împotriva razelor ultraviolete.

În concluzie, dacă sunt descoperite devreme, majoritatea problemelor oftalmologice se pot rezolva mai ușor. Există rame de ochelari, lentile și chiar lentile de contact pe măsura celor mai mici copii. Așadar, nu amâna controlul oftalmologic, este foarte important pentru sănătatea copilului tău!

Comments

comments