Esti aici
Femeia.ro > Promo > Copilului tau ii place sa citeasca?

Copilului tau ii place sa citeasca?

Cand era mic, iti era greu sa-l desprinzi de la rafturile cu carti de povesti colorate. Ii placea sa-i citesti seara, la culcare, si dorea sa asculte mereu aceeasi poveste, pana o stia pe de rost, si apoi ti-o spune el singur.

Deocamdata, nu-mi fac probleme. Baietelul meu de patru ani traverseaza etapa in care este mare iubitor de carti. A ascultat la nesfarsit “Motanul incaltat”, a inceput sa spuna apoi propria lui poveste in care Motanul incaltat era chiar Negrut, motanul din casa, iar stapanul motanului era el. A fost fascinat de iedul cel cuminte din “Capra cu 3 iezi” si se speria de Cruela din “101 Dalmatieni”. Dar – ma intreb – mai departe cum va fi? 

Am vazut prea multi copii in jur care, dupa ce au invatat sa citeasca, nu deschid o carte decat la scoala sau daca este lectura suplimentara recomandata de profesor. In acest caz, lectura nu mai este o activitate care sa-I atraga, ci una impusa. Iar cand vin vacantele, cartile dispar cu totul din viata lor… Si atunci, unde mai este partea distractiva?

Catherine E. Snow, profesor de educaţie de la Harvard Graduate School of Education studiaza de acest fenomen de mult timp. Aceasta spune ca o mare parte din lectura recomandata la scoala este considerata de copii neinteresanta si irelevanta. “Copiii au tendinta sa respinga lucrurile care nu au o legatura evidenta si imediata cu viata lor”, explica prof. Catherine E. Snow.

Cum iti inveti copilul sa iubeasca cititul

Una din solutii este sa-i propui lecturi care au legatura cu viata lui, cu situatii si personaje cu care se poate identifica. Daca ii place sportul, un articol scurt si interesant despre sport, poate sa conteze pentru el mai mult decat o intreaga carte. Il poti incuraja, rasfoind presa alaturi de el. O sa simta ca face un lucru foarte important, de care va fi mandru.

Daca intuiesti ca are o inclinatie spre film, printeaza articole despre filmele lui preferate sau arata-i articole cu imagini si texte despre acestea.

Redescoperiti bibliotecile! Mergeti la sectiunea de hobby, unde poate sa gaseasca teme care se potrivesc perfect cu interesele lui. Biblioteca este un univers care trebuie descoperit si nu este exclus sa fie fascinant de el. Intereseaza-te de programele si activitatile desfasurate in biblioteci si alege o zi in care se fac lecturi pentru copii.

Stabileste o ora pe saptamana in care toata familia citeste. Duminica dimineata sau inainte de culcare fixati o ora de lectura (daca nu stabiliti clar un interval orar este posibil sa uitati de el si sa va ocupati de alte lucruri). Lectura ne trebuie sa fie doar pentru copii, ci pentru toata familia. Ca sa fie mai interesant, fiecare isi va alege un paragraf, fragment sau capitol care i se pare interesant si-l va citi cu voce tare. Cartile din care se citeste trebuie sa ramana in casa, la indemana oricui vrea sa afle si restul.

Alegeti o carte/ poveste pe care sa o citeasca si apoi urmariti filmul/ desenul animat care s-a facut dupa ea. Discutati diferentele si care i-a placut si de ce.

Comments

comments

Lasă un răspuns