Esti aici
Femeia.ro > Promo > Cum alegem diamantul potrivit în funcţie de forma lui

Cum alegem diamantul potrivit în funcţie de forma lui

Nu orice fel de diamant poate deveni cel mai bun prieten al fetelor şi mai mult ca sigur că Marilyn Monroe ştia acest lucru, fiind o colecţionară declarată de bijuterii cu preţuri exorbitante. Tăietura este operaţiunea care face diferenţa între un diamant valoros şi unul pe care şi-l poate permite orice muritor de rând.

De altfel, omul poate influenţa frumuseţea unui diamant doar prin tăietură (n.r. engl „cut”), această operaţiune care necesită respectarea strictă a unor indicaţii precise transformând diamantul dintr-o piatră brută într-una strălucitoare. „Tăietura” nu se referă la forma diamantului, ci la proporţiile şi finisajul lui, acestea influenţând felul în care se refractă lumină în interiorul diamantului. Forma este rezultatul final, după ce specialistul a definitivat procesul de tăiere şi şlefuire ale diamantului.

Există nu mai puţin de 255 de tipuri de tăieturi ale diamantelor, înregistrate la nivel mondial, însă, teoretic, nu există o limită maximă impusă acestei operaţiuni. În mod normal, un diamant are 57 de faţete, după calculele lui Marcel Tolkowsky, acestea determinând felul în care se refracta lumina în interiorul pietrei. În funcţie de lăţimea şi adâncimea diamantului, lumina care traversează piatra poate fi albă (strălucitoare), dispersată (în culorile curcubeului), scintilata (diamantul străluceşte puternic la orice mişcare a sa) şi luciu (diamantul străluceşte la suprafaţa lui).

Tăieturile diamantelor pot fi clasificare în câteva categorii principale:

– Tăietura Ideală (n.r. Ideal): aceasta este rezervată diamantelor rare, celor extrem de scumpe şi, aşa cum îi spune şi numele, presupune şlefuirea perfectă a pietrei, fără nici un cusur chiar analizat diamantul sub microscop. Tăietura Ideală permite luminei să se reflecte dintr-o faţetă în alta şi apoi să se disperseze în partea superioară a diamantului.

– Tăietură Adâncă (n.r. Deep): diamantul cu astfel de şlefuire nu străluceşte puternic pentru că o parte din lumină se pierde în lateral, prin pavilion şi piatra pare întunecată, prezentând chiar puncte negre vizibile cu ochiul liber.

– Tăietura Lată (n.r. Shallow): lumina trece prin piatră, fără a-i conferi strălucire diamantului, iese prin pavilion înainte de a fi reflectată spre vârf. Diamantul cu Tăietura Lată va avea aspectul unei sticle aburite, va părea spălăcit şi apos.

În funcţie de formă finală, diamantele pot fi cu tăietură în formă oval, cu tăietură în formă marchiz (sau şpiţ, ori suveică), pară, inima, princess cut (pătrat), radiant, bagheta-taietura smarald, cu tăietura triunghi, ascher şi cushion.

Gradul de finisaj, felul în care a fost lustruită piatră, aşa încât să nu existe pe suprafaţa diamantului zgârieturi sau ciobituri pentru că îi afectează grav strălucirea şi gradul de simetrie, adică aliniamentul faţetelor pietrei, care determină modul în care este condusă lumină în interiorul pietrei sunt afişate în certificatul GIA al diamantelor:

– EX (n.r. engl „excellent): indica diamantele cu grad de simetrie excelent, care reflectă toată lumina care traversează piatră

– VG (n.r. engl „very good”): diamante cu grad de simetrie şi grad de finisaj foarte bune. Reflectă aproape toată lumina care pătrunde în diamant şi au un preţ mai mic decât cele cu eticheta „EX”.

– G (n.r. engl „good”): diamante şlefuite şi faţetate bine, reflectă mare parte din lumină care intră în piatră şi sunt mai ieftine decât diamantele cu tăietura EX şi VG.

– F (n.r. engl „fair”) – acceptabil şi P (n.r. engl „poor”) – slab sunt categorii de diamante cu grade de simetrie şi finisaj de evitat pentru că sunt de slabă calitate.

Diamantele „fair cut” (n.r tăietura acceptabilă) reprezintă 35% din piaţa diamantelor şi sunt pietre cu preţ mai mic, acceptabile din punct de vedere al strălucirii, însă, evident, nu se ridică la nivelul celor din categoriile precedente. Oricum, corecte din punct de vedere al raportului calitate-pret. Diamantele „poor cut”, cu tăietura slabă nu respectă nici un standard, sunt tăiate ori prea adânc, ori prea ascuţit sau prea lat şi plate, ori toate la un loc. Nu reflectă lumina, au aproape zero strălucire şi un preţ foarte mic, însă cu greu pot fi numite diamante pentru că par pietre de duzină.

Comments

comments

Lasă un răspuns