Esti aici
Femeia.ro > Promo > Cum influenteaza tatii dezvoltarea fiicelor

Cum influenteaza tatii dezvoltarea fiicelor

Tatal, model de comportament pentru fiica

Studiile de specialitate, citate de Live Science.com indica faptul ca fetele invata de la tatii lor ceea ce societatea asteapta de la o femeie si ca, la capitolul comportament, barbatii sunt cei care exercita o influenta foarte mare. Cu cat tatal are mai putine stereotipuri de gen, cu atat exista mai multe sanse ca fiica lui sa isi doreasca sa lucreze in afara casei si sa aiba ambitii mai mari. Mai mult, fiicele barbatilor egalitaristi au tendinta de a avea interese mai largi si mai putin diferentiate in functie de gen. "Tatii mai echilibrati au fete care sunt dispuse să se joace si cu roboti Transformers si cu papusi Barbie”, a declarat Toni Schmade, un psiholog de la University of British Columbia.

Mama creeaza atitudini sexiste
In mod cu totul neasteptat, s-a observat ca femeia este elementul care creeaza si transmite atitudini sexiste. Femeia, cu preocupari in special casnice, este responsabila pentru dezvoltarea unui comportament discriminatoriu – chiar daca ea insasi este mult mai probabil sa fie o victima a sexismului. Fenomenul poate fi explicat prin prisma faptului ca cei mici petrec mult timp cu mamele, iar acestea ii incurajeaza sa faca treburi casnice. Dr. Maite Garaigordobil, de la Universitatea din Tara Bascilor din Spania, a declarat: "Daca avem in vedere faptul ca femeile sunt principalele victime ale sexismului, este paradoxal ca ele sunt cele care au o influenta mai mare atunci cand vine vorba de transferul unor astfel de atitudini daunatoare. "

Concluzie
Daca parintii sunt obisnuiti sa isi imparta sarcinile in familie, dar daca nu exista diferentiere de activitati in functie de gen, fetitele se distanteaza de stereoptipuri precum: imbracaminte roz si joaca doar cu papusile.

Comments

comments

Lasă un răspuns