Esti aici
Femeia.ro > Promo > Cum iti ajuti copilul sa-si infranga timiditatea

Cum iti ajuti copilul sa-si infranga timiditatea

Nu face comparatii

Nu-l compara pe micutul timid cu copiii din jur, indiferent ca este vorba de un prieten ocazional, intalnit in parc, sau de sora ori fratele lui. Concentreaza-te si atrage-i atentia asupra a ceea ce face diferit si subliniaza ca aceste lucruri il fac unic, special. Daca micutul tau nu are inclinatii sportive, nu-l compara cu prietenii lui pentru ca se va simti inconfortabil. Daca, in schimb, are talent la desen, incurajeaza-l, inscrie-l la un curs de desen, ajuta-l sa-si dezvolte aceasta aptitudine si sa intalneasca si alti copii cu aceeasi pasiune.

Timiditatea este o stare momentana

Vorbeste despre timiditatea lui ca de o stare momentana, nu ca un fel de a fi. In loc sa spui  „Imi pare rau, e timid”, vorbeste cu copilul tau, incurajeaza-l sa-si depaseasca timiditatea. Spune-i: „Te simti rusinat acum, nu-i nicio problema. Vei discuta/ te vei imprieteni cand esti pregatit.” Este o diferenta subtila, dar sa spui „tu te simti timid” in loc de „tu esti timid” este o formulare mai potrivita pentru ca numeste o stare de moment si nu esenta copilului tau”, spune Payne Bryson, expert in parenting.

Un copil timid are nevoie de exemplu

Fii prima care da un exemplu micutului – un exemplu de caracter sociabil si prietenos. Saluta, angajeaza-te in conversatii cand esti de fata cu copilul tau, discuta cu prietenii lui. Copiii imita comportamentul parintilor.

Situatiile noi cer pregatire in avans

Inainte sa mergeti intr-un loc nou si sa-l expui unor situatii noi, pregateste-l. Explica-i, in detaliu, ceea ce se va intampla. Daca mergeti la o aniversare, spune-i cui ii va canta „La multi ani”, ce o sa faca acolo, ce prajituri va manca si cu ce jucarii s-ar putea sa se joace.

  • Primii prieteni ai copilului tau

I-ar putea fi de ajutor ceva adus de acasa, cum ar fi jucara lui preferata – il va face sa se simta mult mai în siguranta la intrarea intr-un intr-un mediu nou.

Nu forta nota cu un copil timid

Cercetarile arata ca micutii ai caror parinti sunt prea insistenti si-i obliga sa fie sociabili, bat si mai mult in retragere, devenind foarte timizi.

„Copiii timizi simt nesiguranta si neliniste in anumite situatii sociale, in special atunci cand parintii ii forteaza sa participe la anumite evenimente, lucru care-i face mai nesiguri si mai putin dispusi sa mai participe la actiuni de acest fel”, explica Tina Payne Bryson. In cazul in care copilul tau refuza sa faca un lucru justificand ca acesta ca il sperie, arata-i ca esti alaturi de el pentru a-l face sa simte in siguranta, dar nu-l forta.

Sursă: Parents.com, Adaptare: Adina Gruia

 

Comments

comments

Lasă un răspuns