Esti aici
Femeia.ro > Promo > Cum iti iei concediu pentru nunta si luna de miere?

Cum iti iei concediu pentru nunta si luna de miere?

Conform Codului Muncii, durata minimă a concediului de odihnă anual plătit este de 20 de zile lucrătoare și este garantat tuturor salariaților. Dacă programarea concediului se face fragmentat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

De asemenea, mai există și posibilitatea unui concediu fără plată. Acesta se stabilește prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Din fericire, mai există și un alt tip de concediu de care te poți folosi atunci când te căsătorești. Potrivit Art. 61 din Codul Muncii, salariații au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situații, dupp cum urmează:
a) căsătoria salariatului – 5 zile;
b) [căsătoria][1] unui copil – 2 zile;
c) nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă a urmat un curs de puericultură;
d) decesul soțului, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;
e) decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;
f) donatorii de sânge – conform legii;
g) la schimbarea locului de munca în cadrul aceleiași unități, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile.

Astfel, orice salariat are dreptul la 5 zile de concediu plătit pentru căsătorie, fie înainte sau după ziua cu pricina, în funcție de dorințele personale. Acest concediu trebuie anunțat cu cel puțin 10 zile înainte și este nevoie să aduci o copie după certificatul de căsătorie.

Atenție! Dat fiind că este nevoie să te prezinți la serviciu cu acest certificat, îți poți lua zile libere plătite numai în cazul în care faci cununia civilă. Dacă cea religioasă are loc la ceva timp după, nu poți cere concediu plătit.

Din păcate, pentru luna de miere vei fi nevoită să te folosești de zilele concediului de odihnă; în Codul Muncii nu sunt prevăzute zile libere pentru [acestă vacanță][2].

[1]: https://www.miresici.ro/articole/nunta-cu-specific-frantuzesc
[2]: https://www.miresici.ro/articole/destinatii-perfecte-pentru-luna-de-miere

Comments

comments

One thought on “Cum iti iei concediu pentru nunta si luna de miere?

  1. Am avut cununia civila in 29.04.2018 , mai pot sa beneficiez de cele 5 zile libere daca atunci nu le-am luat? Multumesc

Lasă un răspuns