Esti aici
Femeia.ro > Promo > Cum iti inveti copilul sa devina un bun ascultator

Cum iti inveti copilul sa devina un bun ascultator

Te întrebi de ce este nevoie ca un copil să fie un bun ascultător? În general, vorbim despre acest lucru ca despre o calitate importantă la adulţi, dar nu prea luăm în discuţie copilul. Totuşi, dacă el nu ascultă şi nu respectă regulile la locul de joacă sau la şcoală, va avea de înfruntat multe momente dificile. Pe de altă parte, copiii care sunt buni ascultători au un avantaj social – se împrietenesc mai uşor şi leagă prietenii strânse cu alţi copii.

Mai jos sunt trei moduri în care îţi poţi ajuta copilul să devină un ascultător mai bun

Citeşte şi Copil timid sau răsfăţat? Avem soluţii

Fii un bun ascultător

Nu-ţi întrerupe copilul când îţi spune o poveste. Acordă-i atenţie deplină când îţi vorbeşte – nu citi o revistă, nu te uita pe telefon sau la televizor. Dacă doreşti să te asculte, trebuie să vadă că şi tu, la rândul tău, îl asculţi pe el. Copiii întorc respectul pe care-l primesc şi cei care sunt ascultaţi devin, adeseori, buni ascultători. 

Fii atentă inclusiv la felul în care vorbeşti şi analizează-ţi discursul. E posibil să identifici lucruri pe care ţi-ar plăcea să le schimbi. 

Citeşte şi TEST: Care va fi modelul tău de educaţie?

Premiază ascultarea

O formulare simplă şi la îndemână precum "îţi mulţumesc pentru că ai fost un ascultător atât de bun" poate să întărească dorinţa copilului de a asculta.

Citeşte-i 

Timpul petrecut ascultând o poveste, îl pregăteşte pentru şcoală, o perioadă în care va trebui să stea pe scaun şi să asculte mai mult timp. Prin urmare poţi începe antrenamentul de acasă, citind poveşti şi apoi rugându-l să-ţi povestească ce a înţeles. Nu forţa copilul să asculte cărţi/ poveşti care nu-l interesează! Activitatea trebuie să fie plăcută şi să-i cultive dragostea pentru carte. Dacă-l forţezi să asculte lucruri care nu-l atrag, se va plictisi şi nu va mai fi interesat de cărţi. 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns