Esti aici
Femeia.ro > Promo > Cum îți verifici greutatea în timpul sarcinii: sfaturi și soluții

Cum îți verifici greutatea în timpul sarcinii: sfaturi și soluții

Greutatea în timpul sarcinii este un subiect dezbătut frecvent în rândul viitoarelor mămici. Unele se plâng că se îngrașă prea mult, altele se tem că iau prea puțin în greutate. Află cât este normal să iei în greutate pe durata celor 9 luni, cum sunt distribuite kilogramele în plus și cum trebuie să-ți monitorizezi greutatea.

Sarcina determină numeroase modificări în interiorul și exteriorul corpului tău, toate având ca scop dezvoltarea și protejarea micii făpturi pe care o vei aduce pe lume. De aceea, este bine să consideri câștigul ponderal drept un lucru necesar pentru sănătatea bebelușului. O bună parte din kilogramele acumulate vor dispărea după nașterea copilului, odată cu alăptarea și efortul din primele săptămâni cu bebelușul.

Greutatea în primul trimestru de sarcină

În cele mai multe cazuri, femeile normoponderale pierd în greutate la începutul sarcinii. Cauzele principale sunt grețurile matinale, apariția sensibilitatii la anumite mirosuri și gusturi, modificarea preferințelor culinare, lipsa poftei de mâncare. Până la 12 săptămâni de sarcină se consideră a fi normală pierderea a 1-3 kilograme. O scădere în greutate care depășește această limită, mai ales în cazul celor subponderale înainte de sarcină, poate fi riscantă și trebuie investigată atent de medicul care monitorizează sarcina.

Viitoarele mămici care se confruntau cu exces ponderal și înainte de sarcină nu trebuie să-și facă grijă, pierderea câtorva kilograme în primul trimestru este binevenită. Dar, atenție, chiar dacă ai început sarcina cu o greutate mai mare, nu este momentul acum să ții dieta. Curele de slăbire nu sunt permise în timpul sarcinii.

La începutul trimestrului al doilea se recuperează pierderea inițială, pentru ca apoi să se câștige constant în greutate.

Evoluția greutății în sarcină

Greutatea normală pe care trebuie să o dobândești în fiecare lună variază de la 1 kg până la 1,5-2 kg, începând cu săptămâna a 13-a a sarcinii. Greutatea medie normală acumulată în total este de 10-12 kg. Pentru aceasta, o femeie normoponderală are nevoie de o cantitate suplimentară de 200-300 de calorii pe zi.

Creșterea greutății pe parcursul sarcinii depinde însă de greutatea dinainte de a rămâne gravidă. Iată cum arată datele în funcție de indicele de masă corporală (IMC) inițial.

 • IMC sub 18,5 (subponderală) înainte de sarcină – 13-18 kg pot fi luate în sarcină
 • IMC 18,5-24,9 (greutate normală) înainte de sarcină – 11-15 kg pot fi luate în sarcină
 • IMC 25-29,9 (supraponderală) înainte de sarcină – 7-11 kg sunt permise în sarcină
 • IMC peste 30 (obezitate) înainte de sarcină – 5-9 kg sunt permise în sarcină

Dacă ai o sarcină gemelară sau multiplă, creșterea greutății în sarcină poate fi de la 16 kg până la 24 kg.

Un calculator greutate in sarcina te ajută să-ți monitorizezi greutatea pe parcursul celor 9 luni.

Cum sunt distribuite kilogramele în plus?

Greutatea câștigată în sarcină este atribuită în mare parte bebelușului, și mai puțin reprezintă țesut gras acumulat de mamă. Iată cum ar arăta distribuția medie la finalul sarcinii:

 • greutatea bebelușului – 3,4-3,5 kg
 • placenta – 0,5-0,7 kg
 • lichid amniotic – aproximativ 1 kg
 • uter – aproximativ 1 kg
 • sâni mari – aproximativ 1 kg
 • fluide corporale – 1,5-1,8 kg
 • sânge suplimentar – 1,8 kg
 • țesut gras – 3-4 kg

Așadar, acumularea unui anumit surplus ponderal este inevitabilă și necesară în cursul sarcinii. Dezvoltarea sănătoasă a bebelușului tău depinde de asta. Dar este important să îți păstrezi cumpătarea și greutatea în limite recomandate de medic. Alege să mănânci sănătos astfel încât să poți controla greutatea, să aduci pe lume un copil sănătos, iar după naștere să revii ușor la silueta inițială.

Mai multe informaţii şi subiecte despre sănătate citiţi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare şi educaţie pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii şi soluţii pentru piaţa farmaceutică din România.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării de sănătate a pacienţilor, prin promovarea unor produse farmaceutice şi servicii de înaltă calitate.

Sursa foto: pexels.com

Comments

comments

Lasă un răspuns