Esti aici
Femeia.ro > Promo > Cum să alegi ochelarii de soare potriviți. Sănătatea ochilor tăi depinde de ei

Cum să alegi ochelarii de soare potriviți. Sănătatea ochilor tăi depinde de ei

Ochelarii de soare sunt, înainte de toate, o necesitate. De aceea este bine să-i alegem cu mare atenție și să avem grijă să nu-i deteriorăm prea repede. De multe ori, însă, nu acordăm atenția cuvenită cumpărării lor și ajungem să avem un număr mare de perechi care nu ne mai plac după un timp. Iată câteva sfaturi de care să ții cont când cumperi aceste accesorii.

1 Asigură-te că te protejează de radiațiile UV

Razele ultraviolete sunt de trei tipuri: UVA, care ajung la nivelul ochilor noștri, UVB, care sunt parțial absorbite de amtosferă și UVC, care sunt complet absorbite de atmosferă.  În doze mici, aceste radiații pot spori producția de vitamina D in organism, însă dacă te expui la ele timp îndelungat, poți dezvolta probleme serioase, precum arsurile sau cancerul de piele. Totodată, radiațiile UV îți pot afecta vederea, distrugând retina sau ducând la apariția cataractei.

Așadar, când cumperi ochelari de soare, verifică dacă pe eticheta lor scrie că blochează 100% razele UVA și UVB. Dacă vrei ochelari de soare care să nu-ți afecteze sănătatea ochilor, caută-i în magazinele care oferă această garanție, precum lensa.ro. Găsești aici o mulțime de modele dintre care cu siguranță unele vor fi pe gustul tău.

2 Lentilele închise la culoare nu sunt întotdeauna mai bune

Dacă lentilele sunt negre, nu înseamă neapărat că te protejează mai bine de lumina soarelui. S-ar putea să fie taman invers. Pupilele noastre controlează câtă lumină pătrunde în ochi. Când purtăm ochelari cu lentile închise la culoare, pupilele se deschid mai mult lăsând să intre în ochi mai multă lumină. Dacă lentilele nu blochează radiațiile UV, înseamnă că multe dintre acestea vor ajunge în ochii noștri.

Lentilele polarizate – o necesitate ?

Lentilele cu filtru polarizant au capacitatea de a reduce strălucirea intensă a luminii reflectate pe diverse suprafețe, precum mașinile, apa sau zăpada. Prin urmare, acestea îți pot fi necesare când conduci, când înoți, când practici diverse sporturi de iarnă, sau dacă pur și simplu nu suporți lumina intensă reflectată în diverse obiecte pe stradă. Cu toate acestea, ele nu sunt obligatorii pentru a-ți proteja sănătatea și pot chiar să-ți pună probleme dacă lucrezi ocazional la calculator, reducând luminozitatea ecranului.

4 Cum alegi ramele în funcție de forma feței

Deși în ultimele sezoane sunt la modă ochelarii – atât de vedere, cât și de soare – cu rame mari, ai grijă să nu alegi unii nepotriviți cu fizionomia ta. Dacă nu porți ochelari de vedere și nu știi cum ar trebui să arate ramele pe chipul tău, fii atentă la câteva aspecte importante.

Dacă forma feței tale este una pătrată, cel mai bine ți se potrivesc ochelarii cu rame rotunde sau tip Aviator, potrivit specialiștilor. Dacă, în schimb, ai un chip rotund, alege ochelari dreptunghiulari, întrucât vor face ca fața ta să pară puțin mai lunguiață.

Ochelarii rotunzi sau cei cu rama mai groasă în partea de sus și mai subțire jos li se potrivesc cel mai bine persoanelor cu fața ovală. De cealaltă parte, dacă ai un chip în formă triunghiulară ar trebui să alegi ochelari dreptunghiulari și mari.

5 Așază-i în tocul special după fiecare purtare

Una dintre greșelile pe care nu-ți imaginezi că le faci este să arunci ochelarii de soare prin geantă, fără să-i pui în prealabil într-un toc special. În acest fel, aceștia se deteriorează fără să-ți dai seama, mai ales dacă stau alături de obiecte metalice sau ascuțite precum cheile, pila pentru manichiură, ori cerceii pe care tocmai i-ai dat jos de la urechi. Chiar dacă la început nu vei observa asta, în timp vor apărea pe lentile fel de fel de zgârieturi, unele dintre ele greu de ignorat.  

O altă greșeală este să-i așezi pe mese cu lentilele în jos. Ca în cazul mai sus amintit, lentilele se vor zgâria.

6 Curăță corect lentilele

Chiar dacă nu ai la îndemână produse speciale pentru curățare, evită să ștergi ochelarii de soare cu tot felul de prosoape, cârpe sau șervețele. Decât să faci asta, mai bine lasă-i murdari. Și nu glumim. Toate acestea pot să producă mici fisuri în lentile care, mai târziu, vor căpăta un aspect inestetic și-ți vor crea un disconfort când vei privi prin ele.  

Mai mult decât atât, este bine să știi că nici șervețelele umede speciale pentru curățarea ochelarilor nu sunt o alegere înțeleaptă. Asta pentru că multe dintre ele conțin substanțe care duc, în timp, la un efect de ”pietrificare” a lentilei.

Alegerea ochelarilor de soare nu este, deci, așa de ușoară cum pare, însă dacă ții cont de gradul de protecție UV pe care ți-l oferă și de tipul lentilelor și ai grijă, totodată, să fie potriviți pentru forma feței tale, vei cumpăra unii de care să fii pe deplin mulțumită și care să-ți protejeze sănătatea ochilor.

(P) Articol realizat împreună cu lensa.ro

Foto: Shutterstock, Kinga

Comments

comments

Lasă un răspuns