Esti aici
Femeia.ro > Promo > Cum te refaci dupa cezariana

Cum te refaci dupa cezariana

In primele ore dupa operatie, lucrurile par destul de usoare; mai greu este cand trece complet efectul anesteziei. Durerile sunt mari la orice miscare, dar nu ezita sa le depasesti! Initial, incearca sa tusesti si sa respiri adanc. E foarte bine ca in prima zi sa faci aceste scurte exercitii, in primul rand pentru a reface capacitatea plamanilor, iar in al doilea, pentru a ajuta corpul sa se obisnuiasca din nou cu miscarea. Este dureros, dar, daca amani, durerea va fi si mai mare. Medicii recomanda chiar ca intr-a doua sau cel tarziu a treia zi dupa operatie sa cobori singura din pat.

VINDECAREA INCIZIEI

Dureaza, in principiu, aproape sase luni. Este posibil sa simti chiar si dupa aceasta perioada o amorteala in zona abdomenului, pana cand nervii se vor reface (regenerarea va fi completa dupa 6-9 luni de la nastere). Daca esti mai durdulie, dar si daca erai mai slaba si ai luat mai mult de 15 kilograme, exista posibilitatea ca incizia sa se vindece anevoios. Este bine ca dupa baie, zilnic, sa speli rana cu rivanol.

BAIA PE BUCATI

In primele 4-6 saptamani, nu se recomanda baia, nici dusul total, ci spalatul pe bucati. Acesta insa e obligatoriu. Obligatorie este si toaleta vaginala, asemenea celei care ti se face, de doua ori pe zi, in spital cu betadina.

RELUAREA ACTIVITATILOR

Cele normale pot fi reluate dupa 4-6 saptamani. Activitatea sexuala, dupa aproximativ opt saptamani, dar neaparat cu avizul medicului curant.

SILUETA

In principiu, dureaza aproape un an sa revii la dimensiunile initiale. Cand te simti refacuta, poti face exercitii usoare pentru intarirea muschilor abdominali: mersul pe jos in ritm alert, inot, exercitii in apa si, mai tarziu, chiar mersul pe bicicleta. Atentie daca simti un cat de mic inconfort sau ameteli usoare, renunta exercitiile dupa doua, trei saptamani!

Atentie!

  • Nu se recomanda centura, dar poti folosi niste pantaloni scurti elastici (nu foarte stransi). Nu ridica greutati mari, nu urca prea des scarile! Cel putin pana cand se va vindeca incizia.

Comments

comments

Lasă un răspuns