Esti aici
Femeia.ro > Promo > De ce e bine sa invete o limba straina cat mai de timpuriu

De ce e bine sa invete o limba straina cat mai de timpuriu

"Copilul în creştere absoarbe tot ceea ce-i este propus. El nu face nicio deosebire între o limbă şi alta şi nu înţelege de ce ar trebui să  înveţe una singură", se arată în cartea În loc de televizor. Activităţile extraşcolare potrivite", de Nessia Laniado.

Micuţul percepe cele două moduri de vorbire ca pe nişte coduri de comunicare, egale şi diferite, adaptate interlocutorului. El învaţă să răspundă mamei în româneşte şi tatălui în germană, engleză etc (după cum este cazul). “Învăţarea unei limbi străine, încă din copilărie, reprezintă un avantaj major în dezvoltarea educaţională şi personală a unui copil”, explică, la rândul ei, Despina Hoinaru, Director General Die Biene Maja Kindergarten, grădiniţă cu predare în limba germană.

Citeşte şi De ce nu vorbeşte încă

De asemenea, începerea învăţării unei limbi străine încă din timpul primilor ani de viaţă duce la dezvoltarea memoriei, a procesării informaţiei şi a capacităţii de a ţine un discurs. În plus, odată ce copilul cunoaşte o limbă straină este mult mai uşor pentru acesta să înţeleagă şi să asimileze alte structuri lingvistice.

Citeşte şi Dezvoltarea deprinderilor sociale la copii

“Cei mici sunt foarte receptivi, astfel, este de remarcat faptul că cei care provin din familii mixte ajung să stăpânească perfect limbile ambilor părinţi datorită faptului că le aud şi le vorbesc de la vârste fragede. Dacă cel mic îşi petrece cea mai mare parte a timpului într-un mediu în care germana este vorbită în permanenţă, acest lucru îl va ajuta ca, până la vârsta de 6 ani, să ajungă să atingă un nivel înalt de fluenţă. De asemenea, chiar dacă niciunul dintre părinţi nu este vorbitor de limba germană, acesta nu reprezintă un impediment în procesul de învăţare”, adaugă Despina Hoinaru.

Ştiai că…

La început, este posibil ca un copil bilingv să vorbescă o limbă maternă mai săracă faţă de cel care vorbeşte doar o limbă?  Dar s-a demonstrat că, la şase ani, copiii bilingvi recuperează "şi devin egali, ba chiar au o mai mare flexibilitate şi sensibilitate de comunicare", spune Nessia Laniado.

A fost demonstrat ştiinţific faptul că, pentru copiii care învaţă o limbă străină, cântecele sunt esenţiale? Muzica acţionează şi cucereşte emisfera dreaptă a creierului – aceasta este sediul intuiţiei şi, până la 7 – 8 ani, este mai dezvoltată decât cea stângă.

Citeşte şi Cum iti ajuti micutul sa vorbeasca si sa invete cuvinte noi?

De ce e bine să se înveţe o limbă străină cât mai de timpuriu

Potrivit Centrului  pentru Educaţie al UNESCO, citat de Nessia Laniado, învaţarea precoce a unei limbi străine (3-10 ani) are următoarele avantaje:

Este perioada cea mai bună din punct de vedere neurofiziologic.

Învăţarea este mai eficientă.

Pronunţia se învaţă corect.

Memoria termenilor este mai puternică. 

Copilul are mai mult timp la dispoziţie pentru a învăţa limba străină.

 

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns