Esti aici
Femeia.ro > Promo > Dependenta de televizor

Dependenta de televizor

 Putini parinti se intreaba serios de ce s-a ajuns la aceasta situatie. Primul pas pentru solutionarea problemei este ca parintii, bunicii sau dadaca sa constientizeze raul pe termen lung pe care-l face copiilor privitul la televizor fara limita de timp. Pentru ca, trebuie sa recunoastem ca el este un factor de socializare. Alegand cu grija programele si limitand timpul de utilizare, televizorul poate fi benefic pentru deschiderea copiilor catre lume.

Erori de evitat in utilizarea televizorului

Televizorul ca fundal sonor. Daca reflexul tau este sa deschizi televizorul cum intri in casa, risti ca pustiul tau sa fie agresat de imagini violente sau socante care nu-i sunt adresate.

Nu deschide televizorul inainte de plecarea la gradinita. Pentru ca in aceste momente imaginile de pe ecran „anesteziaza” neuronii si copilul incepe ziua deja pe modul „deconectat”.

Intre 2-3 ani, sunt suficiente 20 de minute de vizionare pe zi fiindca acesta este timpul maxim de concentrare pentru un copil asa de mic.

Nu-l lasa sa se uite singur la televizor, stai cu el si ajuta-l sa inteleaga, sa perceapa diferenta dintre fictiunea de pe ecran si realitate. Vorbeste cu el despre ceea ce vede, explica-i tot ceea ce ti se pare ca nu intelege.

In nici un caz nu-i da sa manance in fata televizorului.

Efectele privitului indelungat la televizor

Iata la ce te poti astepta daca-ti abandonezi copilul mic in fata televizorului cateva ore bune pe zi:

  • obezitate la pubertate din cauza reclamelor la dulciuri, dar si ca urmare a sedentarismului si a rontaitului de bomboane, ciocolata… in fata micului ecran
  • copiii mici care urmaresc la televizor programe stresante adorm mult mai greu. Sau se trezesc brusc in timpul somnului paradoxal (adica in perioada in care viseaza), pentru ca ei traiesc foarte intens tot ceea ce vizioneaza;
  • diminuarea productiei de melatonina, hormonal somnului care regleaza ritmul biologic;
  • deficiente de imunitate sau de vedere.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns