Esti aici
Femeia.ro > Promo > Despre copii singuri si parinti plecati in strainatate

Despre copii singuri si parinti plecati in strainatate

Statisticile oficiale arata ca, la ora actuala, in Romania exista aproximativ 85.600 de copii ai caror parinti au plecat la munca in strainatate  (in realitate, sunt mai mult de 350.000). Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a emis date prin care arata ca 25.000 de copii au ambii parinti plecati in strainatate, aproximativ 50.100 au un singur parinte plecat la munca si aproape 10.600 de copii proveniti din familii monoparentale au unicul intretinator afara.

Nu sunt putine cazurile in care care copii incep sa chiuleasca de la scoala, le scade randamentul la invatatura sau aleg anturaje proaste. Asa apar abuzurile sexuale, fizice, emotionale si exploatarile prin munca. Anul trecut, in primavara, in ziare a aparut povestea lui Florin, copilul care s-a spanzurat de dorul parintilor plecati la munca in Franta (ca 80% dintre oamenii din sat, de altfel). Cazuri de copii care au facut greva foamei, si multe alte situatii alarmante, i-au facut pe guvernanti sa ia in discutie siguranta copiilor ramasi acasa in timp ce parintii lucreaza prin strainatate.

Discutii pentru modificarea legii pentru protectia si promovarea drepturilor copilului

Pana acum legislatia romaneasca nu reglamenta in niciun fel situatia copiilor ramasi singuri acasa, insa recent Guvernul a adoptat modificarea si completarea legii privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Astfel, parintii care intentioneaza sa plece la munca in strainatate, sunt obligati sa anunte cu 40 de zile inainte serviciul public de asistenta sociala si sa anunte de asemenea si persoana care ii va avea in grija copilul. Legea doreste ca prin aceasta procedura sa monitorizeze copii dar si sa responsabilizeze parintii.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns