Esti aici
Femeia.ro > Promo > Despre economii si valoarea banului, cu copilul tau

Despre economii si valoarea banului, cu copilul tau

Unul din trei parinti este mai pregatit sa vorbeasca cu copilul lui despre droguri, alcool sau sex decat despre bani. 77% dintre parinti afirma ca, deseori nu le spun copiilor adevarul despre valoarea banilor. Doar jumatate dintre acestia investesc sau deschid un cont pentru economii si o treime evita sa le vorbeasca copiilor despre situatia financiara curenta a familiei.

Cum explici valoarea banului
Daca esti David Bach, autorul articolului „Start late, finish rich – incepe tarziu, termina bogat ”, raspunsul este simplu: arata-i copilului tau o bancnota de 1 leu si una de 100 lei. Bach este investitor la compania Tykoon – o platforma de servicii financiare pentru parinti si copii. Site-ul Tykoon ii permite copilului tau sa isi managerieze banii invatandu-l sa fie responsabil, sa ajute si sa aprecieze fiecare ban castigat.

Cum functioneaza Tykoon?

Copiii care folosesc Tykoon impreuna cu parintii lor vor primi automat patru cutii pentru depozite: castiguri, economii, cheltuieli si donatii. Pe pagina principala vor putea sa tina evidenta banilor. Copii sunt incantati de cursul banilor, primul castig, donatii, primele economii si, bineinteles, de cheltuieli. Parintii au responsabilitatea de a muta banii de la un cont la altul.
Cutia pentru castiguri. Parintii le pot da copiilor diferite sarcini cum ar fi mici treburi ale casei sau job-uri provizorii pentru a castiga bani in plus. Desi se numeste „cutia pentru castiguri – earning money”, ca parinte poti sa ii oferi alte recompense cum ar fi permisiunea de a sta o ora in plus la televizor sau calculator.
Cutia pentru economii. Odata inregistrat pe site trebuie sa stabilesti, impreuna cu copilul, cat din castiguri se duc la economii. Poate sa il ajute sa isi stabileasca obiective pe termen lung cum ar fi economii pentru o vacanta sau sa contribuie la propriile fonduri pentru educatie
Cutia pentru donatii. Copiii pot alege sa doneze o parte din banii lor unor cauze caritabile .
Cutia pentru cheltuieli. Tykoon este legat de Amazon astfel incat copiii isi pot creea o lista cu lucruri pe care si le doresc si le pot cumpara cu banii castigati de ei. Parintii controleaza in totalitate contul copilului si pot refuza achizitiile acestora blocand categorii (spre exemplu: parintele poate bloca sectiunea jocuri video si copilul nu poate cumpara ). De asemenea, parintele poate accepta sau refuza o achizitie.
Tykoon permite copiilor sa castige medalii sau insigne pe care le pot vedea si ceilalti din sistem. In acest fel are loc o competitie favorabila care ii dezvolta si perfectioneaza.

Rezultate
In medie, familiile inregistrate pe Tykoon le permit copiilor sa cheltuie 60% din bani, sa economiseasca 25% si sa doneze 15%. Dupa o saptamana de la lansare s-a observat ca baietii cumpara mai mult decat fetele, dar ele doneaza mai mult decat baietii.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns