Esti aici
Femeia.ro > Promo > Dicționarul explicativ al sarcinii. Partea II (D – H)

Dicționarul explicativ al sarcinii. Partea II (D – H)

Când ești gravidă întâlnești tot felul de termeni medicali de care nu ai mai auzit niciodată. Îți va prinde bine dicționarul explicativ al sarcinii!

 

Diabet gestaţional Diabet care apare în timpul sarcinii din cauza insuficienţei organismului de a secreta insulina în cantităţile necesare.

Distocia Încetinire accentuată sau oprire a coborării fătului către cervix în timpul travaliului.

Doppler Ecografia Doppler este o investigaţie sigură pentru mamă şi bebe, care măsoară fluxul sangvin din anumite părţi anatomice ale copilului. Obstetricianul observă cordonul ombilcal, creierul sau inimioara fătului şi evaluează starea sa generală de sănătate.

Epidurală Anestezie care se realizează în partea de jos a spatelui, în spaţiul epidural din jurul măduvei spinării, amorţind nervii care duc senzaţia de durere de la uter şi canalul naşterii. Gravida însă nu mai simte foarte bine când şi cum trebuie să împingă în timpul contracţiilor.

Eclampsie Afecţiune gravă acre survine, în gneral, la sfârşitul sarcinii, caracterizată prin convulsii asociate unei hipertensiuni arteriale. În acest ca zs erecomandă declanşarea naşterii.

Epiziotomie O incizie în zona perineului, realizată pentru a lărgi deschizătura vaginului şi a face loc bebeluşului.

Forceps Este un instrument medical ce rataă ca o foarfecă cu ramurile în formă de lingură; se foloseşte când colul uterin este complet dilatat şi retractat. Ajută copilaşul să iasă în cazul unei naşteri mai dificile.

Hidraminos Situaţie care descrie creşterea nivelului de lichid amniotic, ca urmare a unei proaste circulaţii sangvine între făt şi placentă, a unui diabet zaharat al mamei sau a unei malformaţii fetale.

Hyperemesis gravidarum Stare severă de graţă şi vărsături în timpul sarcinii, care dacă persistă poate duce la deshidratare.

Dacă doreşti să cunoşti şi mai mulţi termeni asociaţi perioadei de sarcină, citeşte şi literele A-D, I-O şi P-S.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns