Esti aici
Femeia.ro > Promo > Divorțul părinților. Cum anunțați și abordați copilul?

Divorțul părinților. Cum anunțați și abordați copilul?

În cazul în care relaţia dintre tine şi partenerul tău nu mai merge şi, oricât v-aţi străduit – de dragul copiilor şi al vostru – divorţul pare singura opţiune, felul în care copiii fac faţă acestei situaţii trebuie să fie prioritatea voastră.

Oamenii se schimbă, relaţiile la fel. Oamenii se împacă, se despart – lucrurile acestea se întîmplă des, deoarece relaţiile interpersonale sunt complexe şi sunt supuse schimbărilor, dar… ce înţeleg copiii din divorţul părinţilor? Văd viitor nesigur, în care vor fi despărţiţi de unul dintre părinţi, poate se vor muta, se vor despărţi de prieteni, de lucruri dragi. Îţi dai seama ce impact poate avea asupra lor. Decizia este a părinţilor, dar, ironic, cei mai afectaţi sunt copiii.

De aceea, înainte de toate, fă-i să înţeleagă că divorțul părinților nu înseamnă că mama și tata vor divorţa şi de ei. Ei se despart din cauza unor probleme complicate, de adulţi şi, chiar dacă nu vor mai fi soţ şi soţie, ei vor rămâne mama şi tată pentru copii.

Citeşte şi Pierderea unuia dintre parinti determina dezechilibrarea sistemului emotional al copilului

Iată câteva sugestii despre cum ar trebui abordat divorțul părinților, oferite de Cyh.com

  • Vorbiţi cu ei când sunt toţi, împreună (în cazul în care acest lucru este posibil), astfel încât să audă acelaşi mesaj. Acest lucru ajută să nu se producă vreo confuzie.
  • Luaţi în considerare vârsta şi nivelul de înţelegere al fiecărui copil.
  • Apoi, vorbiţi cu fiecare, separat, pentru a vă asigura că înţeleg cu adevărat situaţia şi să poată pune întrebările care-i frământă.
  • Asiguraţi-i că vor fi anunţaţi de toate deciziile importante.
  • Explicaţi-le cum vor decurge lucrurile înainte ca separarea să se producă pentru a primi răspunsuri legat de probleme de zi cu zi  care-i frământă – cine-i duce la şcoală, pot merge în tabără sau la petrecerea care are loc în curând etc.
  • Spuneţi-le că vor avea nevoie de curaj.
  • Nu-i minţiţi. Trebuie să ştie că nu pot schimba decizia şi că nu vă poate aduce din nou împreună (în caz contrar, dacă fac tot posibilul să vă ducă din nou împreună şi nu reuşesc, vor avea un acut sentiment de eşec şi se vor simţi responsabili de separarea voastră).
  • Lăsaţi-i să ştie că le veţi asculta opiniile, că le veţi lua în serios, dar că deciziile şi responsabilitatea lor vă aparţin.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns