Esti aici
Femeia.ro > Promo > Ecografiile: periculoase sau nu, moft sau necesitate?

Ecografiile: periculoase sau nu, moft sau necesitate?

Ecografiile NU deranjează fătul

Pe lângă faptul că nu dăunează sarcinii, ecografiile nici nu deranjează fătul, asigură dr. Andreas Vythoulkas. „Ultrasunetele pot produce o extrem de mică încălzire a punctului în care ajung. Nu s-a demonstrat până acum că acest lucru ar produce vreun disconfort fătului şi, în niciun caz, nu pune sarcina în pericol. La ecografia abdominală, pentru a vedea imaginea mai bine, este nevoie uneori să se apese mai puternic pe abdomen, ceea ce ar putea produce un mic disconfort fătului, dar acest lucru este minim şi nu durează decât câteva secunde.”

Câte ecografii este nevoie să faci

În sarcină, sunt cele trei mari ecografii, ecografiile morfofetale, câte una pentru fiecare trimestru de sarcină: prima se face la 12 săptămâni, cea de-a doua la 22-24 săptămâni, iar ultima la 30-33 de săptămâni. Pe lângă acestea, mai sunt ecografiile care se fac la controlul ginecologic lunar necesar in timpul sarcinii (vorbim de o sarcină normala, fara probleme). În ultimul trimestru, controalele şi deci si ecografiile sunt mai dese, o data la două săptămâni, şi devin săptămânale de la 33 – 35 de săptămâni. Dacă apar probleme, e posibil să fie nevoie de ecografii mai dese.

Ecografiile pot salva fătul

„Există în momentul de faţă o multitudine de probleme care se rezolva intrauterin. Problemele sunt însă depistate în prima fază, cu ajutorul acestor ecografii. De asemenea, cu ajutorul unei ecografii, mai ales spre finalul sarcinii, dacă vedem că fătul nu se dezvoltă corespunzator, poate fi luata decizia unei cezariene de urgenţă – pentru că e mai bine pentru făt să trăiasca deja afară, decât intrauterin, unde este pus în pericol” explică dr.Vythoulkas. În plus, ecografia permite monitorizarea placentei. „Dacă este vorba despre o placenta praevia, sarcina este în pericol şi nici nu se poate pune problema unei naşteri naturale. Cu ajutorul ecografiei se măsoară şi presiunea la nivelul arterelor uterine, în felul acesta ne dăm seama dacă există vreun risc pentru copil (în cazul în care presiunea este prea mare). Ecografiile sunt absolut necesare în timpul sarcinii, ele putând să salveze fătul de la situaţii uneori extreme.”

Reţine: Ecografia este o procedură medicală şi ea trebuie facută de fiecare dată când medicul curant consideră acest lucru necesar!

Foto: Guliver/ Thinkstock

Autor: Adina Branciulescu

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns