Esti aici
Femeia.ro > Featured Homepage > Educația începe din prima zi de viață

Educația începe din prima zi de viață

educatia timpurie

E prea mult să spunem că educația unui copil începe chiar din prima zi de viață? Nu. Dimpotrivă. În primii ani de viață, copilul asimilează rapid informații și abilități care îl vor pregăti pentru viață, este atent la orice mișcare și orice cuvânt al celor din jur. Dovezile neuroștiințelor sunt impresionante când vine vorba de impactul experiențelor pozitive din copilăria timpurie pentru dezvoltarea viitorului adult. Potrivit studiilor, cea mai importantă perioadă pentru dezvoltarea creierului o reprezintă primele 1000 de zile de viață, când se formează 80% din legăturile neuronale.

Educația de la vârste fragede se mai numește și educație timpurie și cuprinde perioada de la naștere la 8 ani, care are un rol esențial în pregătirea unui copil pentru viață. Educația timpurie începe cu primele vorbe pe care i le spui noului născut și cu fiecare „conversație” în care cel mic gângurește, înseamnă fiecare zâmbet și moment de alint al bebelușului. Fiecare moment de interacțiune și de joacă împreună contează. Educația timpurie înseamnă să îl lași pe cel mic să exploreze, să îl ajuți să descopere și să extindă universul în care trăiește și să ai în permanență în minte că pentru copil fiecare mic gest e o întreagă experiență de învățare și îi poate fi de folos adultului de mâine. Educația timpurie se referă, de asemenea, și la perioada în care copilul începe să intre într-o colectivitate, iar acesta este un pas foarte important pentru cel mic, deoarece înseamnă socializare, autonomie și relaționare.

Educația timpurie este esențială pentru fiecare copil și are un impact pe termen lung, influențând gândirea și comportamentul de adult. De aceea, Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, cu susținerea Lidl România, a lansat campania „Educația Timpurie este iubire!”, prima inițiativă din România care promovează beneficiile pe care educația timpurie le aduce în dezvoltarea copiilor și a societății. În cadrul campaniei a fost creată platforma educatietimpurie.net, o sursă de informare complexă și gratuită, unde oricine poate aprofunda conceptele de Dezvoltare a Copilăriei Timpurii și Educație Timpurie. De asemenea, Lidl desfășoară până pe 30 iunie 2021 o campanie de donații la casele de marcat din magazinele sale din toată țara, iar fondurile ce vor fi colectate cu sprijinul clienților vor fi direcționate către Centrul Step by Step. Acestea vor fi utilizate pentru realizarea și distribuirea de resurse educaționale pentru părinți, pregătirea profesioniștilor din domeniul educației timpurii și promovare conceptului și măsurilor pentru susținerea dezvoltării copilăriei timpurii.

Comments

comments

Lasă un răspuns