Esti aici
Femeia.ro > Promo > Femeile cu multi copii imbatranesc incet

Femeile cu multi copii imbatranesc incet

Toata lumea îmbătrânește aproape în același ritm. Cu o excepție: femeile cu mulți copii. În cazul lor – dincolo de orice glumă, procesele organice de îmbătrânire sunt mai lente.

S-ar putea crede că, cu cât o femeie are mai mulți copii, cu atât organismul ei este mai obosit, dar realitatea pare să fie exact pe dos. O familie numeroasă este un atu pentru o îmbătrânire întârziată. S-a dovedit că celulele corpului femeilor care au mai mulți copii rezistă mai bine timpului și îmbătrânesc mai târziu decât media.

Cercetările au fost foarte serioase. S-a luat un grup de studiu, iar analiza datelor s-a întins pe o perioadă de 15 ani, timp în care s-au făcut mai multe analize genetice. Comparând rezultatele cercetătorii au observat că femeile cu mulți copii aveau telomeri mai lungi decât celelalte. Telomerii se află la extremitatea cromozomilor fiecărei ființe umane și cuprind toate informațiile referitoare la ADN-ul fiecăruia fiind indicatorul de precizie al vâstei biologice a unei personae. Telomerii au tendința să se scurteze odată cu vârsta, procesele inflamatorii și stresul. Telomerii mai lungi sunt un semn de longevitate, dar și o dovadă a unei bune sănătăți generale.

Cercetătorii au explicat inițial aceste rezultate prin efectul protector al estrogenului, hormonul sexual feminin, care ar putea juca un rol antioxidant asupra celulelor corpului uman, protejând astfel femeile cu mulți copii și prin urmare supraexpuse la această substanță.

Una peste alta ideea că o femeie trăiește prin copiii săi are și un temei ștințific.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns