Esti aici
Femeia.ro > Promo > Fericire la dublu: Doua fete ne-am dorit, doua fete am primit

Fericire la dublu: Doua fete ne-am dorit, doua fete am primit

Părinţi: Domnica şi Bogdan Petry

Gemene: Maya-Maria şi Zoe-Adina

„Bine că aţi ajuns, că mai aveam puţin şi cumpăram tot magazinul“, mi-a spus tatăl, în timp ce îi ceream scuze că am întârziat zece minute la întâlnirea programată pentru şedinţa foto.

Maya şi Zoe în schimb, îmbrăcate la fel şi pieptănate cu câte două perechi de codiţe ciufulite de atâta zbenguială, nu păreau prea deranjate de aşteptare. Ţineau în mână, victorioase, jucăriile cumpărate de părinţi cu cinci minute în urmă şi îmi povesteau la unison, cu însufleţire, ce poate să facă fiecare în parte. Am alergat după ele ca la maraton până ce am ajuns în parcul din apropiere, apoi am dus muncă de convingere susţinută ca să le determinăm să stea amândouă cuminţele, preţ de câteva clipe, în faţa aparatului de filmat. Joaca prin parc şi suitul prin copaci erau, fireşte, mult mai atrăgătoare ca noi.

„Oare s-a defectat aparatul?“

„Prima născută e Maya, apoi, la doar cinci minute distanţă, a venit pe lume Zoe“, îmi spune Domnica. La data când şi-au dorit să fie părinţi, mama s-ar fi mulţumit cu orice, însă tatăl, Bogdan, voia cu precădere fetiţe. Şi-ar fi dorit două, dar nu s-ar fi gândit că le va primi pe amândouă odată. „Amândoi ne-am bucurat enorm când am aflat că vom avea doi copii. Eram însărcinată în opt săptămâni când am mers prima oară la ecograf. Pe-atunci, n-am auzit şi văzut decât o inimă bătând. După alte şase săptămâni, la a doua vizită, se vedeau două capete. «Sigur nu s-a stricat aparatul?», l-a întrebat Bogdan pe medic. «Nu, a răspuns doctoriţa, chiar aveţi doi copii!» La trei luni, am aflat că sunt două fetiţe. Ne-am bucurat enorm şi le-am aşteptat cu nerăbdare să se nască.“ Când au aflat că vor avea gemeni, au fost foarte încântaţi. Singura grijă a mamei era să nu apară complicaţii la naştere, dar lucrurile au decurs cum nu se poate mai bine. Bogdan povestea cu patos tuturor celor care voiau să-l asculte despre fericirea de-a avea două fetiţe dintr-odată. La trei luni, mama a simţit primii fluturaşi în burtică – fetiţele erau foarte active încă de pe-atunci. „Greţurile au început destul de devreme, le simţeam în special dimineaţa, iar cel mai tare mă deranjau mirosurile puternice, parcă amplificate. Am avut o singură dată o poftă alimentară, când am ieşit cu colegii de muncă la o terasă. Ei au comandat mici şi, deşi eu nu mâncam aşa ceva pe-atunci, am mâncat vreo doi, trei şi mi s-au părut foarte buni.“ Nici cu kilogramele nu a avut de tras – a pornit de la 55 şi la finalul sarcinii a ajuns la 65.

„Travaliul a durat şase ore“

Domnica a născut normal şi la termen, lucru rar într-o sarcină gemelară. Membranele s-au rupt exact în ziua prezisă de medici. „Era 5 dimineaţa. Eram foarte calmă, nu voiam să agit fetele, gândindu-mă să nu creez panică, să nu apară complicaţii cauzate de stres. L-am trezit pe Bogdan şi i-am spus: «Gata, să mergem la spital, cred că o să nasc în curând».  Deşi, cu ţipetele de rigoare şi un travaliu de şase ore, naşterea a decurs firesc. M-a ajutat şi prezenţa lui Bogdan, a surorii şi a fratelui meu“, recunoaşte Domnica.

Mama a petrecut primii doi ani acasă, cu fetiţele, în concediu de maternitate. Apoi, timp de alţi doi ani, cât timp mama era la muncă, bunica maternă a venit să stea cu nepoatele, iar Bogdan lucra şi el în majoritatea timpului de-acasă. În primele luni, părinţii defilau mândri cu copilele în portbebe, câte una agăţată de fiecare. Aveau şi un cărucior cu două locuri şi nu conteneau să primească priviri admirative.

Maya a avut la naştere 2.300 grame, iar Zoe, 1.750, însă cu ajutorul alăptării şi al laptelui praf fetiţele au crescut foarte repede. „Aveau pătucuri separate, le îmbrăcam diferit ca să nu le încurc. Chiar şi-acum, după şase ani, mi se întâmplă să ezit când le strig pe nume. Îmi era teamă să nu-i dau uneia dintre ele prea mult de mâncare şi pe cealaltă s-o las nemâncată. Sau, când trebuia să le administrez medicamente, aveam mare grijă ca nu cumva să-i dau unui singur copil doză dublă.“

„Maya e cu păpuşile, Zoe aleargă nebuneşte“

Or semăna ele leit, dar, când vine vorba de temperament, lucrurile sunt diferite. „Adesea, se joacă împreună şi discută acolo, în lumea lor, lucruri numai de ele ştiute. Merg la grădiniță şi adoră să se joace şi cu alţi copii. Maya creează adevărate poveşti cu desenele ei, uneori inventează chiar şi scenarii. Îi place să se joace cu păpuşile, să danseze şi să cânte, e foarte prietenoasă şi abordează în fiecare zi persoane noi. Pe când Zoe preferă să se caţăre prin copaci, să alerge şi să se plimbe cu bicicleta, aleargă nebuneşte, este foarte curajoasă. Probabil va excela la atletism.“ Cel mai des motiv de ciondăneală între gemene este pentru câte o jucărie, dar le trece repede, pentru că ele se iubesc şi se distrează grozav împreună.

Articol preluat din ediția de iunie 2014 a revistei Femeia.

Text: Adriana Moscu   

Foto: Vlad Stănescu

Machiaj: Loredana Dodiţă   

Coafură: Brigitta Bartha

Citește și:

Fericire la dublu: Gemenii nostri se inteleg din priviri

Fericire la dublu: Ii deosebim dupa un semn de pe nas

Comments

comments

Lasă un răspuns