Esti aici
Femeia.ro > Promo > Hipersalivaţie în timpul sarcinii

Hipersalivaţie în timpul sarcinii

Chiar dacă salivăm şi înghiţim de mii de ori pe zi fără să conştientizăm mecanismul, în timpul sarcinii saliva în exces poate să apară din cauza unui dezechilibru hormonal.

Situaţii care provoacă hipersalivaţie în timpul sarcinii

Ptialism (sau sialoree). Este un simptom care te poate afecta atunci când suferi de greţuri matinale severe (hyperemesis). Senzaţia de greaţă te face să te abţii să înghiţi saliva, motiv pentru care gura ţi se umple cu aceasta.

Arsuri stomacale. Sunt obişnuite în timpul sarcinii din cauza acidităţii ridicate din stomac în această perioadă. Pentru că simţi mereu că alimentele îţi vin înapoi în gură, esofagul se irită. În consecinţă, glandele salivare secretă mai multă salivă.

Factori exteriori. Fumatul (activ sau pasiv), infecţiile în zona nas-gât-urechi, cariile dentare, dar şi anumite medicamente sau expunerea la mediu toxic, impregnat de mercur sau pesticide, pot determina creşterea cantităţii de salivă.

Ce poţi să faci?

Încearcă să descoperi ce îţi hipersalivaţie în timpul sarcinii şi înlătură motivele – caută ajutor dacă eşti fumătoare şi fă o vizită la dentist dacă te dor măselele când bei apă rece sau mănânci ceva dulce. Nu uita să te speli zilnic pe dinţi, după fiecare masă, şi să foloseşti apă de gură (fără s-o înghiţi).

Chiar dacă ţi se pare contradictoriu, consumă lichide într-o cantitate suficientă, cât să nu încerci niciodată senzaţia de sete sau de gură uscată. Astfel, diminuezi greţurile şi saliva nu se mai produce. Suge o acadea sau mestecă gumă – nu vor diminua cantitatea de salivă, dar îţi va fi mai uşor s-o înghiţi. Atenţie: evită gumele de mestecat cu aromă uşor acrişoară, pentru că pot stimula producţia de salivă.

Şerveţelul salvator!

Atunci când înghiţi de prea multe ori, te-ai putea trezi cu ameţeli, pentru că privezi prea des creierul de oxigen, respirând în hopuri. Ca să eviţi asta, aprovizionează-te cu un bax de şerveţele, pe care să le ţii în geantă sau într-un sertar, la îndemână. O batistă, un prosop sau pur şi simplu o cană îţi pot fi şi ele de ajutor.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns