Esti aici
Femeia.ro > Promo > În prima zi de școală, elevii pot afla care sunt profesiile viitorului

În prima zi de școală, elevii pot afla care sunt profesiile viitorului

În prima zi de școală, elevii pot afla care sunt profesiile viitorului și cum se pot pregăti pentru ele în a doua ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului, lansată de INACO.

Doi din trei elevi români consideră că noile meserii ale viitorului vin din domeniile roboticii, inteligenței artificiale, calculatoarelor și imprimării 3D, arată sondajul INACO derulat la sfârșitul anului 2018, după primul an școlar în care elevii au luat contact cu întâia ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului. Succesul ghidului a generat o nouă ediție, reviziuită și adăugită de echipa de experți INACO – Inițiativa pentru Competitivitate – care răspunde la întrebările elevilor, ale profesorilor și ale părinților interesați de învățarea exponențială.

„Într-o lume în continuă schimbare, în care singura constantă este chiar schimbarea, iar rata schimbării este în creștere, învățarea nu mai poate rămâne liniară. Cu atât mai dificil este răspunsul la întrebarea-cheie: care vor fi meseriile viitorului? Care sunt meseriile în curs de apariție, de transformare sau chiar de dispariție într-o lume a schimbărilor exponențiale? Care vor fi competenţele şi abilităţile cele mai căutate de către angajatori? Cum le-am putea dobândi prin învățare exponențială? Comunitatea de profesioniști care formează grupul de reflecție INACO – Inițiativa pentru Competitivitate – a răspuns simplu, pe înțelesul tuturor, în prima ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului, publicat în anul 2018.

Stimulați fiind de reacțiile pozitive ale elevilor și părinților, am creat în anul 2019 primele trei laboratoare educaționale digitale inteligente – Smart Lab 4.0 – din România, proiecte-pilot ale școlii exponențiale dezvoltate de INACO, la Școala Generală nr. 45 Titu Maiorescu, Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza – ambele în București, și Smart Lab 4.0 Măgurele, în județul Ilfov.

Dezvoltarea exponențială a omenirii ne determină să revenim acum cu a doua ediție a Ghidului, cu un nou tur virtual în viitor, îmbogățit, completat și actualizat, bazat pe ultimele rezultate ale cercetărilor asupra economiei viitorului. Veţi descoperi cum vor arăta, foarte probabil, piaţa muncii şi locurile de muncă, precum și multe alte exemple practice recente. Noutatea acestei ediții constă în asocierea profilului personal cu meseriile viitorului, accentul pus pe învățământul vocațional și rezultatele unui sondaj recent al INACO în rândul tinerilor liceeni cu privire la așteptările lor profesionale”, a declarat Andreea Paul, coordonatoarea proiectului și președinta organizației neguvernamentale INACO.

Ghidul Meseriilor Viitorului este un proiect românesc dedicat elevilor, profesorilor și părinților deopotrivă. A doua ediție, lansată în prima zi a anului școlar 2019-2020, este realizată de INACO cu sprijinul Primăriei Sectorului 3, pe baza contractului de finanțare nerambursabilă nr. 611507 din 30.08.2019, „Consiliere vocațională cu privire la meseriile viitorului, învățământul profesional și dual pentru elevii claselor a VII-a și a VIII-a din școlile generale ale sectorului 3”.

A doua ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului va sta la baza a 10 workshopuri cu elevii şi 5 sesiuni de consiliere cu părinții, care vor atrage un număr de 800 de tineri, părinți și cadre didactice din Sectorul 3. Acestea vor avea ca scop pregătirea elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a cu privire la oportunitățile lor, dar și ale cadrelor didactice și ale părinților, activități însoțite de aplicarea testului „Analiza 3D pentru consiliere vocațională”. Acest test contribuie la conștientizarea trăsăturilor clare de comportament, gândire și motivație ale elevilor. INACO își propune să contribuie cu echipa sa de experți la luarea deciziilor care vizează viitorul profesional al tinerilor, care sunt ajutați astfel să înțeleagă noua dinamică a pieței muncii.

A doua ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului poate fi accesată gratuit pe siteul Asociației INACO https://inaco.ro/editia-a-2-a-a-ghidului-meseriilor-viitorului/

INACO – Inițiativa pentru Competitivitate este o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, educațional, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România. INACO sprijină prin analiză, investigație, cercetare și propunerea de soluții ridicarea nivelului de competitivitate economică a instituțiilor publice și al mediului de afaceri din România. INACO este o comunitate cu 56 de experți voluntari – economiști, sociologi, psihologi, antreprenori, mentori, futurologi, inovatori sociali, specialiști în digitalizare, știință și tehnică, în relații internaționale, branding, comunicare și PR, social shaper, global futurist. INACO crede că raportarea la tendințele tehnologice, științifice, economice și sociale ale viitorului prin educație non-formală și consiliere vocațională este obligatorie pentru competitivitatea tinerilor, pentru a fi fericiți și împliniți în viața profesională, prin corelarea propriilor aptitudini și vocații cu alegerile educaționale și profesionale potrivite.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns