Esti aici
Femeia.ro > Promo > KiaXCeed, dragoste la prima accelerare

KiaXCeed, dragoste la prima accelerare

Fermecătoare, plină de viață și de culoare! Inteligentă, confortabilă, puternică și rezistentă – așa pot caracteriza Kia Xceed, noul model coreean, de la volanul căruia tocmai am coborât. E un crossover urban realizat pentru femeile din Europa, cu un design conceput chiar de o echipă de femei.

Kia XCeed uimește de la prima privire. E făcută pe platforma unui Ceed (modelul mai vechi de la Kia) a cărui caroserie a fost schimbată aproape complet, înălțată și redesenată astfel încât să aibă o formă suavă, dar dinamică, ce se pretează atât în oraș cât și pe drumurile de viteză sau pe cele șerpuite, de la munte.

Toate dorințele într-o singură mașină

XCeed îmbină alura și puterea unei mașini sport (până la 200 cai putere), confortul și fiabilitatea unui hatchback, înălțimea unui SUV-coupe. Suspensiile sunt create special pentru borduri și gropi, iar funcțiile sunt gândite special pentru siguranța pasagerilor: detectează limitele de viteză, păstrează distanța față de mașina din față, identifică marcajele de pe șosele, avertizează când se află altă mașină în unghiul mort, avertizează când există riscul coliziunii frontale, detectează pietonii.

În funcție de tipul de personalitate al fiecărui șofer, mai multe modele XCeed oferă dotă tipuri de condus la apăsarea unui buton: normal și sport. Acesta, prin transmisia cu dublu ambreiaj, supra-alimentează motorul și răspunsul la accelerația care deja este foarte rapid, oferind o experiență captivantă în afara orașelor cu cei 200 de cai putere (disponibili pentru motorizarea 1.6 T-GDI).

Deși are doar 4,4 metri lungime și 1,8 lățime, mașina oferă un portbagaj de 426 de litri care se poate extinde, lăsând banchetele din spate, la 1378 de litri, ceea ce înseamnă că vacanțele care necesită echipament sportiv dedicat nu mai sunt o problemă!

O experiență emoțională

Încă de când m-am așezat pe scaunul șoferului, mașina parcă m-a îmbrățișat. Reglajele scaunului, centurii de siguranță, dar și ale volanului mi-au permis să-mi găsesc cea mai confortabilă poziție într-un timp extrem de scurt. Comenzile de pe volan efectiv îmi pun majoritatea funcțiilor inteligente ale mașinii „la degetul mic”. Bordul de 12.3 inch e complet digitalizat pentru vitezometru și turometru, iar în zona dintre ele există o zonă multifuncțională, operată prin intermediul comenzilor de pe volan.

După siguranță, confortul primează, prin controlul dual-zone al sistemului de climatizare. Iarna, încălzirea în scaune, dar și în volan, îți fac zilele geroase mai frumoase. Iar vara, ventilația din tapițeria scaunelor te vor răcori ca o briză de munte. Iar condusul pe timp de noapte trece la alt nivel prin tehnologia de detectare a farurilor din față: când nu există, mașina trece automat pe faza lungă; și invers. De menționat este și sistemul inteligent de asistare al parcării: mașina controlează direcția automat în timp ce oferă ghidare pentru treptele de viteză.

Evenimentul de lansare a lui XCeed a avut loc la Berlin și a fost gândit ca un tur de oraș cu opriri atât la obiectivele importante, cât și în locuri neconvenționale unde o sumedenie de activități ne-au așteptat ca să descoperim cele mai importante puncte forte ale mașinii. O noutate este suspensia orientată către confortul pasagerilor, pe care am descoperit-o pe un pavaj de piatră cubică pe care abia l-am simțit: am trecut atât de lin datorită suspensiilor inteligente și amortizoarelor cu opritoare hidraulice care reașează caroseria rapid. Apoi, într-o parcare am descoperit adevărata putere a sistemului audio JBL care îți permite efectiv să deschizi o discotecă.

Multimedia la nivel înalt

Cele opt difuzoare din interior clarifică sunetul prin reconstruirea semnalului audio pierdut în timpul compresiei digitale. Sistemul este controlat prin noul ecran LCD touchscreen cu o diagonală de 10.25 inch, cel mai mare pe care l-am văzut vreodată la bordul unei mașini. Iar, dacă nu dorești să ai o singură aplicație, îți permite să-l împarți în două sau trei zone la alegere – eu am ales GPS (cu actualizările în timp real ale traficului prin noul sistem telematic UVO Connect), radio și meteo, deși îl poți personaliza cu o sumedenie de widgeturi, inclusiv reda în oglindă ecranul telefonului mobil, fie că e Android sau Apple. Și nu doar atât: sistemul permite conectarea Bluetooth a două device-uri simultan, astfel șoferul poate utiliza hand-free-ul, în timp ce unul dintre pasageri se poate ocupa cu muzica.

Motorizare și date tehnice

Motoarele supra-alimentate turbo încep de la 1.0 litri T-GDi care produce 120 CP, până cel de 1.6 litri T-GDi – cel mai puternic din gama XCeed, ce oferă 204 CP, care permite accelerarea până la 100 km/h în doar 7.5 secunde și o viteză maximă de 220 km/h. În ceea ce privește versiunile pe motorină, acestea vor fi 1.6 CRDi 115 și 1.6 CRDi 136. Consumul este de 4.4 pentru motoarele diesel și ajunge până la 6.9 pentru cele mai puternice, pe benzină. Dimensiunile mașinii sunt 4395mm x 1826mm x 1483mm, ampartamentul este de 2650 mm. Prețul pentru varianta de bază va începe de la 20.000€.

Text și foto: Corina Matei

Comments

comments

Lasă un răspuns