Esti aici
Femeia.ro > Promo > Leacuri pentru neplăcerile de sezon

Leacuri pentru neplăcerile de sezon

Cum acestea nu sunt urgențe medicale, pot fi tratate cu remedii populare. Iată ce să conțină trusa ta de concediu.

Rău de mașină

Mișcarea poate cauza greață, vomă, amețeală, cunoscute ca simptome ale răului de mișcare. Este mult mai întâlnit la copii, dar și adulții pot suferi din acest motiv. Ghimbirul este unul dintre cele mai bune remedii, însă, pentru a avea efect maxim, trebuie luat înainte de instalarea stării de rău. Umple un termos cu ceai de ghimbir și soarbe câte o ceașcă din oră în oră. Copiilor le poți da ghimbir cristalizat tăiat în cubulețe.

Așchii sub piele

Bucățile de lemn care rămân sub piele pot cauza infecții. Spală zona afectată cu apă fierbinte și mult săpun, apoi scoate așchia cu o pensetă și picură pe rană un strop de ulei de levănțică nediluat.

Sângerări nazale

Aerul uscat, precum și fluctuațiile de umiditate sunt cea mai frecventă cauză. Mucoasa nazală se irită, iar când sufli nasul, se produce sângerarea spontană. De asemenea, un corp străin aspirat pe nas poate duce la apariția hemoragiei. Cel mai bun remediu se află în frigider. Pisează câteva cuburi de gheață, învelește-le într-o batistă și pune compresa pe nas, apăsând cu degetul mare și arătătorul cel puțin cinci minute. Atât la adulți, cât și la copii, se dovedește eficient decoctul de ciuboţica-cucului aplicat sub formă de comprese.

Arsuri solare

Cremele hidratante sau gelurile cu aloe vera nu ar trebui să-ţi lipsească: sunt utile în calmarea pielii arse şi în multe alte afecţiuni dermatologice. Pentru arsuri solare, este bun şi untul de cocos. De asemenea, compresele cu iaurt se dovedesc eficiente în aceste situaţii.

Luxații

Cel mai des apar la gleznă sau la încheietura mâinii. Băile atenuează durerile, mai ales dacă introduci în apă sare Epsom sau alge. De asemenea, cataplasmele cu varză se dovedesc eficiente. La fel, dacă speli zona cu gheață, apoi cu o compresă îmbibată în infuzie de rozmarin.

Eczeme de căldură

Căldura poate agrava simptomele eczemei. Ceaiul verde, peste care adaugi câteva picături de lămâie, ulei de măsline şi o linguriţă de rozmarin pisat, ajută la vindecarea eczemei. Condiţia este să speli pielea câteva zile cu acest amestec.

Insolaţie

Pe cap şi piept sunt eficiente compresele cu argilă (în amestec cu apă călduţă sau infuzie de plante), cataplasmele cu iaurt, varză, cartof sau morcov ras. În insolaţie, primul simptom este febra mare, iar ceaiurile sunt extrem de eficiente, pentru că hidratează şi reglează temperatura. Sunt recomandate ceaiul de cicoare, păducel, măceşe, soc, mentă sau afine.

Bătături

Inevitabil, în concediu nu stai locului. Mergi mult, urci pe munte, vizitezi obiective turistice. Unul dintre cele mai eficiente moduri de a trata bătăturile este bicarbonatul de sodiu stins în apă. Şi ceaiul de muşeţel ajută la calmarea pielii şi la vindecarea bătăturilor.

Julituri

O linguriță cu sare pusă în 600 ml de apă caldă constituie un bun dezinfectant în situații de urgență. După ce ai curățat rana, spală și cu infuzie de gălbenele, apoi aplică creme cu gălbenele, sunătoare, echinacea sau mușețel.

Picioare obosite

După atâtea drumeții, nu-i de mirare că nu-ți simți picioarele de durere. Ceaiul de coada-şoricelului sau cel de salvie au efect decongestiv asupra picioarelor grele şi obosite. Iar compresele cu argilă, oţet de mere sau cele cu varză îmbunătăţesc circulaţia.

Toxiinfecţii alimentare

Riscul este mai mare vara decât în celelalte anotimpuri. Argila este un excelent pansament gastric, diminuând iritaţia produsă de bacterii la nivelul stomacului şi al intestinelor. Iar cărbunele înlătură şi el toxinele din tubul digestiv şi atenuează simptomele. Pentru a depăși o criză diareică, trece pe lista de cumpărături ceai de mentă și capsule cu pulbere de ulm sau ghimbir.

Transpiraţie excesivă

Este o problemă vizibilă şi extrem de stânjenitoare. În primul rând, ar trebui să te hidratezi suficient. Apoi, să nu-ţi lipsească menta. Infuzia de mentă are proprietatea de a combate mirosul neplăcut al transpiraţiei. Poţi bea două căni pe zi, timp de câteva zile. Sunt utile şi compresele cu suc de lămâie: sunt dezinfectante şi reduc mirosul urât.

Înţepături de insectă

Acul insectei trebuie îndepărtat cât mai repede posibil. Zona înţepăturii trebuie dezinfectată, apoi se vor aplica niște comprese cu gheaţă. Uleiurile esenţiale sunt foarte utile: cel de muşeţel pentru înţepătura de albină sau de viespe, uleiul de lavandă sau cel de cimbru pentru înţepătura de ţânţar şi pentru cea de căpuşă.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iunie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Lidia Năstase
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns