Esti aici
Femeia.ro > Promo > Lumina care vindecă

Lumina care vindecă

Deşi expunerea la soare poate avea efecte nedorite, riscul de a te confrunta cu probleme de sănătate dacă nu stai la soare, care e principala sursă de energie dătătoare de viaţă, este mult mai mare.

Se știe că organismle vii nu pot trăi fără lumină. Așa cum plantele care cresc în întuneric mor, nici corpul uman nu se simte optim dacă nu beneficiază de suficientă lumină. Acest lucru se întâmplă cu precădere iarna, când soarele ne bucură rar cu razele sale, iar noi petrecem mult timp în încăperi cu lumină artificială. Cum, în sfârşit, zilele sunt lungi şi însorite, de ce nu ne-am bucura de ele în aşa fel, încât să contribuim la propria stare de bine?!

Lumina se manifestă simultan în două moduri: ca unde electromagnetice, prin care se transmite continuu, şi ca fotoni, nişte corpusculi prin care se propagă în mod discontinuu. Există nenumărate trepte de vibraţie a luminii, din care spectrul vizibil cu ochiul reprezintă doar 40% din totalul luminii ajunse pe pământ. Cele cu efect terapeutic sunt radiaţiile luminoase vizibile, ultravioletele şi infraroşiile, cantitatea lor variind în funcţie de ora zilei. Din acest motiv, băile de soare trebuie făcute dimineaţa, când razele au intensitatea mai scăzută, iar efectele curative sunt mai mari.

Între prea mult şi deloc

Se tot vorbeşte în ultima vreme despre efectul nociv al ultravioletelor asupra pielii, dar prea puţin însă despre efectele benefice asupra ei şi a întregului organism. Într-adevăr, expunerea în exces la radiaţii solare are efecte nedorite: arsuri, insolaţie, urticarie şi fotosensibilitate, ba chiar şi cancer cutanat. Aceleaşi radiaţii pot fi şi un aliat de nădejde, nu doar dușman de temut. Esenţial este să nu confundăm radiaţiile solare bune cu cele periculoase, făcând din soare doar un aliat al sănătăţii. Dacă expunerea în exces la soare în intervale de timp nepotrivite (între orele 11 şi 16), cu radiaţii ultraviolete foarte intense, este întotdeauna dăunătoare, evitarea totală a radiaţiilor ultraviolete ar fi o gravă eroare.

Carența vitaminei D, de evitat. Potrivit unor studii recente, lipsa vitaminei D (sintetizată la nivelul pielii sub acţiunea ultravioletelor) este periculoasă. Şi nu doar pentru copii, care sunt astfel predispuși riscului de rahitism, vitamina D ajutând la asimilarea calciului şi a altor minerale, implicit la întărirea oaselor. Carenţa acestei vitamine poate fi asociată şi cu boli de inimă, cu hipertensiune, scleroză multiplă, hepatită, osteoporoză, depresie.

Efecte terapeutice ale ultravioletelor

Deşi expunerea la soare prea puternic favorizează îmbătrânirea ţesuturilor, o asemenea procedură le este unora chiar indicată, mai ales suferinzilor de ateroscleroză, artroză, spondilită anchilozantă, pareze, paralizie, rahitism, anemie, osteoporoză, astm bronşic şi bronşită cronică, afecţiuni ale pielii. Dar şi celor care se confruntă cu efectele surmenajului, obezităţii sau stărilor depresive. Cei care suferă de boli febrile, tuberculoză pulmonară, hipotensiune arterială în stadii avansate, hipertiroidie sau cancer ar trebui să ceară sfatul medicului.

Vindecă probleme ale pielii. Printre afecţiunile ce pot fi mult atenuate sau chiar vindecate prin expunerea la lumina naturală şi căldura soarelui se numără cele ale pielii. S-a constatat că, printr-o expunere de 20 de minute pe zi, e posibil ca leziunile psoriazice să-şi reducă semnificativ mărimea sau chiar să dispară. Cei ce suferă de vitiligo nu prea se expun la soare, dar ultravioletele pot fi un tratament bun pentru ei, cu condiția respectării măsurilor de prevenție a arsurilor solare. Aceleaşi radiaţii atenuează sau chiar vindecă inesteticele coşuri, stimulează vindecarea rănilor, inclusiv a dermatitei atopice la copii.

Scad nivelul colesterolului. Radiaţiile solare contribuie la scăderea colesterolului rău şi la o încetinire a formării plăcilor de aterom pe artere.

Bune pentru articulaţii. Tot radiaţiile solare favorizează producerea unor substanţe cu efect calmant ce reduc inflamaţia şi durerea, ba chiar stopează unele procese degenerative de la nivelul articulaţiilor (şi chiar ajută la reconstrucţia lor).

Cresc rezistenţa la stres. Un rol important îl are expunerea la ultraviolete şi în menţinerea sănătăţii psihice, prin creşterea toleranţei la stres, reglarea somnului, atenuarea simptomelor premenstruale. Primăvara şi vara suntem binedispuşi şi optimişti tocmai datorită influenţei radiaţiilor solare asupra organismului.

Armă contra microbilor

S-a costatat că ultravioletele au efect distrugător asupra multor microorganisme dăunătoare din mediul înconjurător. În urma expunerii adecvate la radiaţiile ultraviolete, pot fi distruge chiar şi cele mai rezistente bacterii – bacilul tuberculozei, spre exemplu. La fel, microorganismele din spaţiul unde locuim: pătrunse prin ferestrele larg deschise, radiaţiile ultraviolete reduc considerabilimpuritățile aerului. Altfel, unde nu intră soarele pe fereastră, după cum spune un proverb, intră doctorul pe uşă.

Ştiai? O cantitate insuficientă de lumină solară dezechilibrează secreţia de serotonină şi melatonină, hormoni cu influenţă asupra stării de bine, a bunei dispoziţii. Aşadar, stai cât mai mult afară, iar în casă sau la birou, așază-ţi masa de lucru lângă fereastră pentru a beneficia de lumină naturală!

Citește și:

Ionii negativi, vindecare în sânul naturii

Care sunt cele mai bune 8 antibiotice naturale

Turmericul, condiment si leac de 4000 de ani

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.14/07.04.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns