Esti aici
Femeia.ro > Promo > Metoda calendarului in calcularea ovulatiei

Metoda calendarului in calcularea ovulatiei

Ovulatia are loc, in medie, cu aproximativ doua saptamani inainte de aparitia menstrei, desi aceasta poate varia intre 10 si 16 de zile inainte de debutul menstruatiei, in functie de lungimea fazei luteale. In timpul unui ciclu normal de 28 de zile, ovulatia ar trebuie sa aiba loc intre zilele 13-15 de ciclu. Pe baza acestui ghid, multe femei sunt inavatate sa astepte ovulatia in a 14 a zi a ciclului lor menstrual.

Perioada fertila
Medicii spun ca ciclul menstrual se incadreaza intre 21 si 35 de zile, iar ovulatia poate varia intre a 10-a si a 16-a zi dinaintea venirii ciclului. Calculul se face pornind de la prima zi menstruala (daca ai menstra pe 5 ianuarie si numarul mediu de zile intre doua cicluri menstruale este de 28, atunci perioada ta fertila este de pe 15 pana pe 20 ianuarie, iar data ovulatiei este 18 ianuarie). Perioada fertila este diferita de ovulatie si incepe 4-5 zile inainte de ovulatie si se sfarseste la 24-48 de ore dupa aceasta. In ciuda faptului ca multi folosesc metoda calendarului ca si metoda contraceptiva, "calendarul" este o foarte buna solutie pentru cei care isi doresc sa faca un copil.

Metoda calendarului: o matematica simpla

Este foarte usor sa calculezi prin metoda calendarului zilele fertile atat timp cat ai un ciclu „pe ceas”, regulat. Daca sunt 27 de zile intre doua menstre ovulatia are loc in propierea celei de-a 13-a zi (13 + 14 = 27). In aceasta situatie, zilele favorabile conceptiei sunt intre ziua a 8-a si ziua a 15-a (4-5 zile inainte de ovulatie si 1-2 zile dupa ovulatie). Timp de minimum sase luni de zile urmareste si noteaza pe un calendar zilele cand iti vine menstruatia si vezi apoi cat dureaza ciclurile tale menstruale. Sa zicem ca, in sase luni, cel mai lung ciclu a fost de 30 de zile, si cel mai scurt de 26 de zile. Inseamna ca ovulatia s-a intamplat intre zilele a 12-a (pentru ciclul de 26 de zile)si a 16-a (pentru ciclul de 30 de zile).
In cazul in care nu ai ciclul regulat iti poti da seama de perioada de ovulatie dupa simptomele aferente: Modificari ale mucusului cervical, usoara senzatie de disconfort pana la dureri abdominale suparatoare, dureri de spate, cresterea apetitului sexual, cresterea temperaturii bazale, sensibilitate crescuta la nivelul sanilor.

Pragul maxim de fertilitate se atinge cu 24 de ore inainte si dupa ovulatie.
Stiai ca..?
Spermatozoizii pot trai in corpul tau pana la 4-5 zile. Si daca inainte de ovulatie cu 4 zile ai avut un contact sexual neprotejat, este posibil ca unul dintre spermatozoizi sa ramana in viata si sa fecundeze ovulul in momentul in care acesta este eliberat din ovar.
Ovulul traieste 24 de ore, timp in care orice contact sexual poate duce la o sarcina.

Comments

comments

Lasă un răspuns