Esti aici
Femeia.ro > Promo > Milioane de copii, expuși la exploatarea prin muncă din cauza COVID-19

Milioane de copii, expuși la exploatarea prin muncă din cauza COVID-19

Milioane de copii riscă să fie exploatați prin muncă din cauza crizei provocate de COVID-19, ceea ce ar duce la intensificarea fenomenului pentru prima dată după 20 de ani de progrese, potrivit unui nou raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM) și UNICEF.

 

Potrivit raportului COVID-19 and child labour: A time of crisis, a time to act [COVID-19 și exploatarea copiilor prin muncă: o perioadă de criză ce impune luarea unor acțiuni], numărul copiilor exploatați prin muncă a înregistrat o scădere de 94 de milioane începând cu anul 2000, însă această evoluție este pusă acum la grea încercare.

Conform raportului, există riscul ca adolescenții și minorii care deja muncesc să lucreze mai multe ore sau în condiții precare. Un număr mai mare de copii ar putea fi forțați să presteze cele mai grele forme ale muncii, fiindu-le grav puse în pericol sănătatea și siguranța.

Categoriile vulnerabile, precum persoanele care muncesc la negru și lucrătorii migranți, vor suferi cel mai mult din cauza crizei economice, a creșterii ocupării informale a forței de muncă și a șomajului, a scăderii generale a nivelului de trai, a problemelor de sănătate subite și a subdezvoltării sistemelor de protecție socială, la care se adaugă și alte presiuni.

Tot mai multe date arată intensificarea fenomenului exploatării copiilor prin muncă odată cu închiderea școlilor pe durata pandemiei. Închiderea temporară a școlilor afectează actualmente peste 1 miliard de elevi din peste 130 de țări. Când se vor relua cursurile, unii părinți s-ar putea să nu își mai permită să își trimită copiii la școală.

Prin urmare, este posibil ca un număr mai mare de copii să fie obligați să presteze munci abuzive și periculoase. Potrivit raportului, inegalitatea de gen poate înregistra o creștere mai acută, fetele fiind în mod special vulnerabile la exploatare în agricultură și muncile casnice.

Raportul propune o serie de măsuri ca răspuns la amenințarea reprezentată de intensificarea fenomenului exploatării copiilor prin muncă, printre care o protecție socială mai amplă, acces mai facil la credite pentru gospodăriile sărace, promovarea muncii decente în cazul adulților, măsuri favorabile reluării școlii de către copii, inclusiv eliminarea taxelor de școlarizare, și mai multe resurse pentru realizarea inspecției muncii și aplicarea legislației.

OIM și UNICEF lucrează la dezvoltarea unui model de simulare menit să analizeze impactul COVID-19 asupra muncii prestate de copii la nivel mondial. Noi estimări globale referitoare la exploatarea copiilor prin muncă vor fi făcute publice în 2021.

Text și foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns