Esti aici
Femeia.ro > Promo > O noua metoda pentru multiplicarea celulelor stem

O noua metoda pentru multiplicarea celulelor stem

Cercetatorii de la Etablissement Français du Sang, Aquitaine-Limousin (Franta) au implementat o metoda noua pentru multiplicarea celulelor stem procesate din sangele ombilical, pentru a se putea obtine cantitatea necesara unui transplant. Aceasta metoda se aplica inainte de stocare. Dr. Ivanovic si colegii sai (Etablissement Français du Sang Aquitaine-Limousin), impreuna cu o echipa de cercetatori de la Cryo-Save, au demonstrat ca celulele stem multiplicate pot fi inghetate si dezghetate fara a fi afectata calitatea lor.

De retinut: succesul unui  transplant este asigurat de un numar cat mai mare de celule, de aceea noua metoda este un pas important pentru succesul transplanturilor de celule stem la pacientii pentru care sunt disponibile prea putine celule stem.

De ce sunt importante celulele stem

Sangele ombilical este un depozit important de celule stem. Acestea sunt speciale deoarece se pot transforma in diferite tipuri de celule umane, inclusiv in celule specifice sangelui, nervilor sau pielii. Aceasta posibilitate este utilizata deja in tratarea unor afectiuni grave, inclusiv in cazul anumitor tipuri de leucemie.

Terapia cu celule stem necesita cantitati mari de celule stem

In anumite cazuri, numarul de celule stem procesate din sangele ombilical este prea mic pentru un transplant. O transplantare dubla de celule stem, recoltate din sangele ombilical in combinatie cu celule stem recoltate din maduva, poate oferi solutii alternative. Recoltarea celulelor stem din maduva este insa o procedura foarte dureroasa, costisitoare si periculoasa pentru pacient, iar gasirea unui donator compatibil se poate dovedi a fi destul de dificila. Cercetatorii de la Etablissement Français du Sang, Aquitaine-Limousin (Franta) pot multiplica celulele stem recoltate pentru a obtine cantitatea necesara transplantului. Acest lucru inseamna ca o procedura optima de inghetare/dezghetare este esentiala, daca celulele multiplicate sunt administrate unui pacient bolnav aflat in intr-un stadiu avansat.

 3 pasi: multiplicare-inghetare-dezghetare
Savantii de la Cryo-Save au colaborat in cadrul acestui studiu pentru determinarea conditiilor specifice in care celulele stem hematopoietice multiplicate trebuie inghetate, astfel incat sa poata fi recuperate cu succes dupa dezghetare si folosite intr-un transplant mai tarziu, avand garantia calitatii si o sansa ridicata de acceptare a grefei. Noua tehnica de crio-conservare are rezultate mult mai bune in recuperarea celulelor stem multiplicate in comparatie cu agentii standard de protectie. Procedura de multiplicare-inghetare-dezghetare are ca rezultat un numar suficient de celule stem pentru un transplant, crescand astfel disponibilitatea utilizarii sangelui ombilical de catre pacienti si reducand costurile necesare tratamentului in cazul dublei transplantari.

Bine de stiut
Romanii care opteaza pentru un contract de recoltare la banca internationala de celule stem Cryo-Save, pot beneficia de aceasta metoda revolutionara de multiplicare inainte de inghetare a celulelor stem prelevate, in curand.

Normal
0

false
false
false

Comments

comments

Lasă un răspuns