Esti aici
Femeia.ro > Promo > Ochelarii de soare, modă sau necesitate?

Ochelarii de soare, modă sau necesitate?

Primii ochelari care protejau ochii împotriva razelor solare sunt considerați cei cu lentile galbene sau maro, prescriși bolnavilor de sifilis, care sufereau de sensibilitate la lumină.

Istoria lor pornește din vechime, cu cioburile din cuarț afumat sau pietre semiprețioase foarte bine șlefuite, dar și „lentilele” din fildeș cu o mică fantă centrală, pentru ca soarele să aibă un impact cât mai redus asupra ochilor. Azi, găsești ochelari de soare la orice colț de stradă, ieftini și cu modele în trend, dar care nu protejează ochii decât într-o mică măsură. În schimb, în centrele specializate de optică și oftalmologie ai la dispoziție o gamă largă de lentile color, polarizate, cu tratamente fotocromatice sau cu protecție UV ridicată.

Protecția UV, necesară tot timpul anului

Avem nevoie de ochelari de soare nu doar vara când soarele este puternic, ci pe tot parcursul anului pentru că radiațiile ultraviolete sunt prezente indiferent de anotimp, dar mai ales iarna când totul în jur e acoperit de zăpada strălucitoare. În zilele însorite sau înnorate, razele UV ajung pe suprafața solului în proporție de 70-75%, la fel și când e zăpadă. Doar o cameră UV poate dezvălui ceea ce este invizibil pentru ochiul liber. Apărăm pielea aplicând creme, însă și ochii au nevoie de protecție. Din păcate, doar o lentilă din 5 blochează complet radiații UV, celelalte fie nu apără, fie blochează parțial aceste raze ce pot dăuna atât ochilor cât și pielii. Expunerea fără protecție poate duce la fotokeratită sau keratita ultravioletă, o afecțiune dureroasă, asemănătoare unei arsuri solare a corneei, și la cataractă. Investiția în calitate înseamnă sănătate. Lentilele de ochelari ZEISS înseamnă confort vizual, iar tehnologia UVProtect este inclusă chiar și lentilelor incolore de la ZEISS.

Cea mai bună alegere

Ochelarii de soare nu trebuie aleși în funcție de model, ci de activitatea pentru care îți sunt necesari. Și culoarea lor este importantă. Culorile deschise sau cele în degrade sunt bune doar în zilele noroase, cu puțină lumină, iar culorile închise sunt ideale zilelor însorite. La ZEISS găsești ochelari de soare – Urban, Drive și Active – ce asigură protecție ochilor, filtrând 100% radiațiile UVA și UVB.

Lentilele adaptative

Este cea mai recentă inovație ZEISS  în domeniul lentilelor de soare. Oamenii de știință și inginerii ZEISS au aplicat tehnologia bazată pe proprietăți fotocromatice lentilelor ochelarilor de soare, permițând adaptarea inteligentă a nuanței lentilei în funcție de nivelul de expunere la radiațiile UV. Această tehnologie fotocromatică ZEISS PhotoFusion asigură vederea clară și confortabilă, chiar și când intensitatea luminii se modifică. Lentilele ochelarilor de soare își adaptează automat intensitatea culorilor variind de la foarte întunecat în lumina soarelui strălucitor la o culoare mai deschisă când nivelul intensității luminii e mai mic. Pe lângă acestea există și ZEISS AdaptiveSun Polarizad care oferă, protecție completă împotriva radiațiilor UV și protecție extremă la lumină și strălucire.

Prevenția înseamnă sănătate

Multe lentile ieftine și frumoase promit protecție, însă distorsionează culorile și chiar formele obiectelor, ceea ce în final se traduce prin disconfort. Investind în lentile de calitate îți vei asigura protecția ochilor în fața radiațiilor solare, dar și o vedere mai clară. Lentilele polarizate sunt preferate de șoferi, însă specialiștii spun că sunt necesare și celor care petrec mult timp în preajma apei.

 

 

Text: Luminița Tăbăran

Foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns