Esti aici
Femeia.ro > Promo > Ospat cu meniu alternativ

Ospat cu meniu alternativ

Între timp am descoperit, prin concedii și joburi, câteva continente cu condimentele lor cu tot, tainele gastronomiei franțuzești și farmecul simplu al bucătăriei mediteraneene. Cu toate astea, în ceasul nunții, ne blocăm tot la sarmale, așa cum se vor bloca și ele în gâtlejurile nuntașilor ghiftuiți.

Formula clasică de meniu o știți, probabil, mai bine decât mine, v-a fost propusă deja de câteva restaurante sau, dacă nu v-ați apucat de prospectare încă, o să o auziți până o învățați pe de rost. *Aperitive-pește-sarmale-friptură-tort-cafea-la-discreție*.

[*6 economii pe care sa nu le faci pentru nunta ta*][1]

Nu trebuie să fii nutriționist ca să-ți dai seama că meniul conține mult prea multă mâncare. O porție de sarmale, una de tort și un pahar de vin acoperă cu vârf și îndesat cele 2000 de calorii alocate pe zi unei persoane normale care, la 70 de kilograme statistice și o viață semi-sedentară, ar reprezenta media aritmetică a nuntașilor. Descompuse în lipide, proteine și glucide, cele cinci feluri de meniu sunt o supradoză culinară garantă de 4000 și mai bine de calorii pe care ar putea-o digera fără probleme doar un cosaș, după o zi de câmp. Cum procentul de cosași prezenți la nunți este în cădere liberă, lumea va ciuguli pe alese din mâncarea înșiruită pe masă, iar mai mult de jumătate din ea se va transforma în compost, luând calea tomberonului.

Poate nu te sensibilizează nici amenințarea medicală la care îți supui invitații, nici risipa de mâncare, poate n-ai probleme nici cu gusturile banale la care te obligă fabricarea pe bandă rulantă a meniurilor. Mai există însă un aspect care te-ar putea convinge să încerci un meniu alternativ: programul. Practic, dacă mergi pe varianta sigură a unui meniu clasic, nunta se va desfășura la comanda șefului de sală. Se va dansa în pauza dintre sarmale și fripturi, lumea va bântui dezorientată prin sală între feluri, muzica va avea căderi de ritm, DJ-ul sau trupa vor avea căderi nervoase.

[*7 metode sa iti personalizezi nunta*][2]

Pentru că m-am plictisit să mănânc aceleași lucruri la toate nunțile unde sunt invitat, pentru că știu că lucrurile se pot schimba cu puțină imaginație și bun-simț, mi-am luat prietenii bucătari la întrebări și meniurile de nunți la bani mărunți. S-au adunat câteva sfaturi și idei care s-ar putea să te ajute în negocierea cu restaurantele sau cu nuntașii cu putere de decizie. Poftă bună la lectură și o noapte a nunții fără indigestii!

Negociază la sarmale

Serios, carnea tocată amestecată cu orez este un fel de mâncare foarte greu de digerat. Sarmalele sunt o idee bună dacă îți faci nunta pe finalul sezonului, adică în lunile mai reci, când corpul cere alimente bogate în grăsimi și proteine. Vara, în schimb, se potrivesc ca nuca-n perete, mai ales dacă sunt servite în miez de noapte.

[*13 lucruri de stiut inainte sa angajezi o agentie de nunti*][3]

Dacă prezența lor în meniu este un capăt de țară din motive de prim grad precum socrii sau cuscrii, o idee ar fi să fie servite pe platouri, odată cu friptura, iar invitații să-și aleagă mâncarea preferată. Este o rezolvare elegantă, care nu dă nici chelnerii, nici bucătăria peste cap, fiind nevoie doar de schimbarea farfuriilor. Mai mult, vor ține ringul de dans liber mai mult timp, și nu-ți vor lăsa invitații să-și potrivească ceasul după toanele ospătarilor. Dacă nici varianta asta nu este acceptabilă, alege pentru friptură o carne mai slabă: pui, curcan, vită, cu o garnitură ușoară precum salata, legumele la grătar sau sparanghelul.

Plusează la aperitive

Antreurile atent diversificate pot salva un meniu clasic. Depășește blocajele psihologice precum roșiile umplute, mezelurile de orice fel rulate și tăiate sau, chiar dacă pare tentant, aspicul. Prietenii mei din bucătărie mi-au jurat cu mâna pe inimă că vei primi, în 90% dintre cazuri, produse de hypermarket de calitate medie și răcituri drese generos cu geluri alimentare. Recomandarea lor este un mix de canapé-uri, zise și *finger food*.

[*4 certuri in cuplu provocate de pregatirile de nunta*][4]

Avantajul este că se pot combina mai multe gusturi și pot fi folosite felii de fructe și legume ca suport pentru creme de brânză sau spume. Terinele din fructe, legume sau carne sunt o altă variantă câștigătoare, fiind ușor de preparat în avans, gustoase și foarte aspectuoase. Un meniu variat de antreuri poate înlocui peștele, dacă include tartine cu icre sau somon sau variațiuni de mini-bruschette cu carpaccio de fructe de mare. În cazul ideal, antreurile ar trebui să fie reci și calde, pentru ultima variantă intrând în scenă mini-foietajele de toate națiile, cu carne sau legume, sau quiche-urile franțuzești. Vă puteți inspira și din bucătăria asiatică sau orientală, alegând wrap-uri tăiate la o grosime de câțiva centimetri.

Pentru a păstra lumea în mișcare, cea mai simplă variantă ar fi organizarea unui *bufet generos și dichisit cu aperitive*, o soluție excelentă pentru invitații întârziați, dar și pentru pofticioșii care vor să-și umple farfuria de mai multe ori. Este, de departe, cea mai bună soluție dacă aveți printre nuntași cupluri cu copii – mofturile dispar în fața unor tăvi frumos colorate și pline de preparate diverse. Pentru servirea la masă, există întotdeauna opțiunea platourilor supraetajate, soluție care va menține mesele neaglomerate cu zeci de farfurii.

[*Candy bar DIY*][5]

Dă o pauză

După un fel de mâncare de sine stătător cum ar fi peștele sau – de ochiul soacrei –, sarmalele, oamenii au nevoie de o pauză înainte de a se apuca din nou de asimilat proteine. Un prieten care a robotit mai bine de un an într-o bucătărie de hotel specializat în nunți mi-a povestit despre efectul magic al sorbetului. Înghețata foarte ușoară, făcută din fructe pasate, plus sirop sau miere, funcționează ca un tampon pentru stomacul obosit. Cele mai bune variante sunt cele din lămâie, kiwi sau pepene verde, răcoroase și puțin astringente. La nevoie, pentru simplitate și viteză, poate fi înlocuit de fructe proaspete sau mini-trifles cu fructe de pădure servite la pahare shot.

Alege o piesă de rezistență

Meniul de nuntă trebuie să aibă *măcar un fel de mâncare memorabil*, servit cu fast și preparat din cele mai bune ingrediente posibile. Mi-au rămas în minte de la diverse nunți atât torturi impecabile, cât și berbecuți la proțap, ba chiar și un mușchi de vită pe plită încinsă – de mare respirație artistică. Este important să oferi ceva gătit pe loc sau preparat de specialiști. După tematică, buget și chef, poți să alegi ce-ți dorești: un bufet de sushi cu preparare live, purcei de lapte la grătar, un gulaș la ceaun. Atenție: friptura de porc nu este nici specialitate, nici fel de mâncare memorabil, indiferent de ți-ar spune șeful de sală. Cotletele de berbecuț servite pe o bucată de rocă vulcanică, în schimb, sunt.

[*Nunta nonconformista – avantaje si dezavantaje*][6]

Ieși la grătar

Nu, nu tu personal, rochia albă și cărbunele merită să se cunoască doar în cadrul acțiunii Trash The Dress. Ideea grătarului la care invitații să aibă acces direct mi-a dat-o un prieten bucătar întors din Anglia, unde genul acesta de servire face furori la petreceri, aniversări și nunți. Majoritatea hotelurilor și restaurantelor pot oferi serviciul fără efort, așa că nu te va complica prea tare logistic. Marele avantaj este că fripturile vor fi făcute pe loc, fiind și singura opțiune pentru a servi pește care să aibă gust și consistență. Se poate lucra concomitent la grătar și plită, iar pe lângă păstrăv, vită, miel și pui, barbeque-ul suportă și specialități mai pretențioase cum ar fi creveții, racii, rapanele sau midiile. Mai mult, vei încuraja participanții să iasă afară la o gură de aer, să socializeze și să danseze după bunul plac. A nu se rata dacă nunta ta are loc vara – vei fi surprinsă să vezi cât de popular va deveni grătarul în economia meniului. Dacă mergi pe o variantă tradițională sau câmpenească, poți alege miei sau viței la proțap, genul de mâncare care îmbie la depănat amintiri și destupat sticle de vin.

[1]: https://www.miresici.ro/articole/6-economii-pe-care-sa-nu-le-faci-pentru-nunta-ta
[2]: https://www.miresici.ro/articole/7-metode-sa-iti-personalizezi-nunta
[3]: https://www.miresici.ro/articole/13-lucruri-de-stiut-inainte-sa-angajezi-o-agentie-de-nunti
[4]: https://www.miresici.ro/articole/4-certuri-in-cuplu-provocate-de-pregatirile-pentru-nunta
[5]: https://www.miresici.ro/articole/candy-bar-diy
[6]: https://www.miresici.ro/articole/nunta-nonconformista-avantaje-si-dezavantaje

Comments

comments

Lasă un răspuns