Esti aici
Femeia.ro > Promo > (P) Bolile copilariei la maturitate: riscuri si complicatii

(P) Bolile copilariei la maturitate: riscuri si complicatii

bolile copilariei

Bolile copilariei reprezinta infectii virale sau bacteriene care apar, de obicei, in colectivitatile de copii, sub forma unor epidemii. Cele mai frecvente boli de acest tip sunt: varicela, rujeola, rubeola, oreionul si scarlatina.

Aceste boli sunt foarte contagioase si se raspandesc cu usurinta de la un copil la altul prin inhalarea secretiilor contaminate sau prin contact direct cu obiecte contaminate. Din fericire, in majoritatea cazurilor, copiii depasesc cu bine aceste boli infectioase si suporta relativ usor simptomele cauzate de ele. Apoi, ei dobandesc imunitate pe viata fata de boala respectiva. Aceasta este una dintre caracteristicile principale ale bolilor copilariei.

In schimb, adultii care au nu facut aceste boli in copilarie sau nu au fost vaccinati prezinta riscul de a le contracta in orice moment la maturitate. Este adevarat ca adultii sunt oarecum mai rezistenti in fata agentilor patogeni responsabili de boli ale copilariei, iar in conditii de imunitate scazuta sau in asociere cu boli autoimune, receptivitatea la infectii creste. In plus, problema este ca, la maturitate, orice boala a copilariei are potential de a evolua mai sever, de a fi suportata cu dificultate si de a dezvolta complicatii grave, uneori fatale.

Iata care sunt cele mai comune boli infantile pe care le pot experimenta adultii si ce pericole presupun.

De la scarlatina la reumatism infectios

Scarlatina este cauzata de o bacterie: streptococul betahemolitic de grup A. Se transmite prin aer sau prin contact direct cu particule contaminate. Boala poate fi transmia atat de la un bolnav de scarlatina, cat si de la un purtator sanatos al streptococului betahemolitic. Asadar, exista purtatori care nu fac scarlatina, insa transmit bacteria. Boala debuteaza cu febra, gat inflamat si iritat, frisoane, tumefierea glandelor parotide, inrosirea limbii, greata, varsaturi. Este obligatoriu tratamentul cu antibiotice, care de obicei este de lunga durata in cazul adultilor. Cu toate acestea, exista riscul unor complicatii redutabile: reumatism infectios, pericardita (inflamarea foitei care acopera inima la exterior), glomerulonefrita (inflamarea rinichilor).

De la varicela la zona zoster

Varicela, cunoscuta si ca varsatul de vant, este cauzata de virusul varicelo-zosterian. Este foarte contagioasa inca din perioada de incubatie, care dureaza in jur de 14 zile. Se manifesta prin eruptie sub forma de pustule (basicute), care se usuca si apar cruste. Este important sa se evite scarpinarea leziunilor, pentru a preveni suprainfectiile ce pot lasa urme permanente, asa-numitele ciupituri de varsat, care apar mai ales la adulti. In plus, boala poate avea o evolutie severa la maturitate, cu risc de complicatii: pneumonie variceloasa, artrita infectioasa sau encefalita. Insa chiar daca varicela e facuta in copilarie, virusul zosterian ramane in stare latenta in corp si in perioade de stres, oboseala, imunitate scazuta, se poate reactiva sub forma bolii zona zoster.

De la rujeola la pneumonie

Rujeola sau pojarul este tot o boala virala, produsa de virusul rujeolic, care ataca in principal caile respiratorii. Debuteaza cu febra inalta (peste 39 de grade Celsius), dureri de cap, frisoane, somnolenta, tuse uscata, eruptie aftoasa in cavitatea bucala si gat. Eruptia apare dupa 3-4 zile, pe fata, gat, torace, abdomen. Virusul rujeolic pune imunitatea la pamant, ceea atrage un risc crescut de complicatii: pneumonie (prima cauza de mortalitate din cauza rujeolei), otita, miocardita, encefalita, panencefalita sclerozanta, cu risc mare de deces.

De la rubeola la purpura

Rubeola (pojarelul) este mai putin zgomotoasa decat rujeola, dar poate avea complicatii severe la femeile insarcinate. La copii, evolutia este usoara, doar putina febra, eruptia care poate trece neobservata. Dar la adulti, boala se poate complica prin artrita, encefalita sau purpura (complicatie grava caracterizata prin aparitia de pete rosii determinate de trecerea globulelor rosii in piele).

De la oreion la infertilitate

Oreionul, denumit medical parotidita epidemica, este provocat de virusul urlian, care se cantoneaza de obicei la nivelul glandelor parotide (din spatele mandibulei), in creier, pancreas, testicule, ovare. La nivelul acestor organe pot aparea si complicatiile oreionului: pancreatita urliana (ce poate duce la diabet), orhita (ce poate duce la atrofie testiculara si infertilitate masculina), ooforita (infertilitate feminina), encefalita urliana sau meningita, cu risc crescut de deces.

Mai multe informatii despre bolile copilariei poti descoperi pe site-urile MamiSiCopilul.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este o companie care ofera servicii si solutii integrate pentru piata farmaceutica din Romania. Pediatria reprezinta una dintre principalele arii terapeutice ale GTS Solution, compania dezvoltand o expertiza de 18 ani in domeniul pediatric.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

 

 

 

Sursa foto: Pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns