Esti aici
Femeia.ro > Promo > (P) Dureri de spate in sarcină: de ce apar şi cum le poţi ameliora

(P) Dureri de spate in sarcină: de ce apar şi cum le poţi ameliora

dureri de spate in sarcina

Sarcina aduce cu sine semne şi simptome care pot diminua buna dispoziţie a viitoarei mămici. Printre aceste manifestări mai puţin plăcute se numără şi durerile de spate. Află de unde vin aceste dureri, cum le poţi trata şi preveni.

Dacă experimentezi şi tu durerea de spate in sarcină, să ştii că nu eşti singura. Intre 24% şi 50% dintre gravide se confruntă cu această problem|ă. In majoritatea cazurilor, durerea dispare dupa naşterea copilului. Cu toate acestea, aproximativ o treime dintre femeile afectate rămân cu dureri de spate chiar şi după un an de la naştere.

Peste jumătate dintre gravide se confruntă cu dureri de spate începând cu luna a cincea. Dar dacă ai avut probleme cu spatele înainte de a rămâne însărcinată, cum ar fi scolioza, cifoza, lordoza, hernie de disc, atunci te poţi confrunta de la început cu dureri şi nici nu vei scăpa aşa uşor de disconfort nici după sarcină.

Cauze ale durerii de spate la gravide

In general, durerile de spate sunt legate de schimbările fizice care se produc in timpul sarcinii. Este vorba despre modificări hormonale, care fac ligamentele mai flexibile. Aceasta flexibilitate se produce nu doar la ligamentele pelvine, care se pregatesc pentru extinderea uterului si momentul nasterii, ci si la ligamentele care sustin coloana vertebrala.

In plus, pe măsură ce sarcina avansează centrul de greutate se schimbă, se mută treptat în faţă şi postura corpului se modifică. Gravidele au tendinţa de a menţine spatele arcuit in extensie si burtica in faţă, ceea ce poate duce la probleme cu spatele.

Odată cu creşterea bebeluşului în burtică încep să se acumuleze şi kilogramele, cu care spatele tău nu este obişnuit. Aşa că iată încă un motiv de durere. Dacă ai avut kilograme în plus şi înaintea perioadei de maternitate, atunci spatele tău poate avea şi mai mult de suferit. De asemenea, dacă trebuie să stai prea mult în picioare sau prea mult aşezată la birou, cu siguranţă, suprasolicitarea spatelui va fi resimţită acut.

Alţi factori care poti contribui la disconfortul din zona spatelui sunt: ridicarea unor obiecte grele, îndoiri sau răsuciri forţate, purtarea încălţămintei cu toc.

Soluţii pentru calmarea durerilor de spate

Iată recomandările medicale pentru reducerea durerilor de spate în sarcină:

  • Exerciţii fizice – gimnastica lamaze, yoga pentru gravide, masajul blând sau alte exerciţii efectuate sub îndrumarea unui specialist te pot ajuta să reduci tensiunea în zona spatelui. Kinetoterapia pentru gravide poate fi utilă prin reeducarea posturală şi tonifierea musculaturii paravertebrale şi abdominale.
  • Postura corectă – încearcă să-ţi menţii o postură corectă a spatelui, iar când dormi poţi folosi o pernă pentru gravide, care asigură suport pentru burtică. Când mergi ori stai în picioare, obişnuieşte-te să te sprijini pe ambele picioare în mod egal. Iar când stai jos, evită statul picior peste picior.
  • Comprese calde – poţi aplica o buiotă cu apă caldă sau comprese la nivelul spatelui pentru a reduce intensitatea durerii.
  • Incălţăminte confortabilă – alege pantofi fără toc înalt, însă nici cei cu talpă joasă foarte subţire nu sunt indicaţi pentru că nu susţin bolta plantară şi de aici creează disconfort.
  • Evită ridicarea unor greutăţi în timpul sarcinii, iar atunci când totuşi eşti nevoită să iei de jos o sacoşă, de exemplu, îndoaie genunchii şi pune presiune în picioare, nu pe spate.
  • Ai grijă să nu iei foarte mult în greutate pe perioada celor 9 luni.

Când să mergi la medic

Durerile de spate nu constituie, de regulă, un motiv major de îngrijorare pentru viitoarele mămici. Sunt însă cazuri în care este mai bine să mergi la medic, pentru siguranţa ta şi a bebeluşului. Atunci când durerile de spate sunt din ce în ce mai puternice, ajungând de nesuportat, este bine să iei legătura cu medicul. De asemenea, când durerile sunt ritmice, ca nişte junghiuri, sau dacă apar brusc, ele pot prevesti o naştere prematură, aşa că mergi de urgenţă la medic.

Mai multe informaţii şi subiecte despre sănătate citiţi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare şi educaţie pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii şi soluţii pentru piaţa farmaceutică din România.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării de sănătate a pacienţilor, prin promovarea unor produse farmaceutice şi servicii de înaltă calitate.

 

 

Sursă foto: Pixabay

 

Comments

comments

Lasă un răspuns