Esti aici
Femeia.ro > Promo > Peste in alimentatia gravidei

Peste in alimentatia gravidei

Rau, dar bun
Unele specii pe peste – cel oceanic, de exemplu – pot contine niveluri ridicate de mercur. Aceasta substanta toxica traverseaza placenta, ajungand si in sistemul circulator al fatului. Toate varietatile de peste contin mercur, insa unele sunt mai putin contaminate. Crustaceele (creveti, scoici, crabi, midii), somonul, codul, sardinele, heringul si pastravul de crescatorie sunt considerate cele mai sigure soiuri.

Icrele
Cand sunt proaspete, ouale de peste sunt bogate in nucleoproteine (23-30%), grasimi necesare cresterii (17%) si lecitina (4%). In primele trei luni de sarcina, cand se dezvolta functia cerebrala a micutului din burtica, e perioada cea mai potrivita pentru a-ti completa meniul cu delicioasele bobite colorate. Nu este niciun fel de pericol daca icrele sunt proaspete, provenite de la pesti pescuiti din ape curate, dar evita-le cu orice pret pe cele procesate, din comert.

Precautii

  • Evita pradatorii (rechin, peste-spada, macrou)! Cu toate ca pestele batran are carnea cea mai tare, mai grasa si mai gustoasa, acesta acumuleaza toxine de-a lungul vietii.
  • Nu te atinge de carne cruda (sushi, sashimi) pentru a evita ingerarea de bacterii daunatoare, virusi sau paraziti.
  • Daca mananci peste din apele locale, fii atenta la gradul de poluare.
  • Verifica prospetimea pestelui: trebuie sa aiba solzi stralucitori, branhii roz, abdomen ferm si elastic, iar culoarea carnii sa fie uniforma, de un alb-cenusiu.
  • Gateste pestele la o temperatura de minim 65°C, pana cand carnea se separa de oase. Crevetii, homarul si scoicile trebuie fierte pana cand devin de un alb laptos, iar scoicile, midiile si stridiile – pana cand se desface cochilia.

Uleiul de peste
In timpul sarcinii, dar si daca alaptezi, ai nevoie de 300 mg de acizi grasi nesaturati omega-3 pe zi. In carnea de peste, continutul de grasimi sanatoase variaza intre 0,5 si 3,5%. Cum cantitatea recomandata este de maxim 350 de grame de peste pe saptamana, restul trebuie suplimentat cu produse de sinteza. Desi toate capsulele gelatinoase arata la fel, uleiul de peste din suplimente trebuie sa fie inodor. Daca miroase a peste, inseamna ca uleiul a inceput sa se degradeze. De asemenea, uleiurile proaspete, de cea mai buna calitate, nu au voie sa aiba gust. In general, cele care au arome incearca sa mascheze gustul de ulei ranced.

Pestele congelat este mai bun, pentru ca prin procedura de congelare la -40 °C se distrug ouale de paraziti.

Comments

comments

Lasă un răspuns