Esti aici
Femeia.ro > Promo > Picioare umflate și grele?

Picioare umflate și grele?

Pentru tine, canicula este sinonimă cu senzația de picioare umflate și grele? Află că această suferință aparent banală trădează o insuficiență venoasă la nivelul membrelor inferioare!

Sindromul picioarelor grele afectează o femeie din trei. Pe lângă factorii genetici, această neplăcere este favorizată de tulburări hormonale, căldură excesivă, alimentație dezechilibrată, surplus de greutate, sarcină, lipsa de mișcare. Din fericire, există soluții naturale care te ajută să combați acest fenomen supărător.

Ce este insuficiența venoasă

Venele asigură întoarcerea sângelui de la organe la inimă. La nivelul picioarelor, trei mecanisme principale facilitează urcarea sângelui: contracția mușchilor gambei, acțiunea tălpii în timpul mersului și valvulele din interiorul venelor, care acționează ca niște supape (ele se închid după ce trece sângele, ca să nu-i permită acestuia să se întoarcă). Ce se întâmplă dacă apar disfuncții în aceste mecanisme? O parte din sânge stagnează în picioare, creând o presiune excesivă în vene. În acest caz, vorbim de insuficiență venoasă (numită sindromul picioarelor grele) care, pe lângă faptul că îți creează disconfort, duce la formarea varicelor.

Simptome supărătoare

* În special seara, îți simți picioarele grele, de parcă ai avea legată de ele o minge de bowling, gleznele sunt umflate, te ard pulpele, ai dureri uneori apar crampe nocturne, care îți deranjează somnul.

* Amorțeli, înțepături, furnicături, senzație de neliniște în picioare, tradusă prin nevoia de a mișca în permanență picioarele atunci când te odihnești.

Leacuri de la natură

* Bea zilnic cel puțin 1,5 litri de apă ca să favorizezi drenarea țesuturilor. Evită alcoolul, mai cu seamă în timpul verii, fiindcă dilată vasele de sânge.

* Vița-de-vie, excelent venotonic, este unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva picioarelor umflate și grele. Ea redă elasticitatea și permeabilitatea pereților vaselor de sânge. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță cu frunze uscate la 200 ml de apă fierbinte. Se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară. Se beau 2-4 căni pe zi, timp de o lună. Tot cu viță-de-vie poți face băi de picioare, ca să activezi circulația. Fierbe doi pumni de frunze într-un litru de apă timp de două minute, apoi lasă la infuzat zece minute. Adaugă ceaiul în apa dintr-un lighean și stai zece minute cu picioarele în ea.

* Lasă la macerat, timp de două săptămâni, 30 g de frunze de mentă în 250 ml de alcool de 60°, amestecând în fiecare zi. La final, filtrează. Folosește alcoolul mentolat ca să-ți masezi picioarele câteva minute în fiecare seară, înainte de culcare.

* Pune într-un bol 30 g de gel de aloe vera, cinci picături de ulei esențial de chiparos și zece de ulei esențial de mentă, apoi amestecă bine ingredientele. Folosește gelul ca să-ți masezi picioarele în fiecare seară, de la tălpi până la genunchi. Aloe vera este tonifiantă, chiparosul favorizează circulația venoasă și limfatică, iar menta are efect răcoritor.

Poziție relaxantă

Ca să alungi senzația de greutate și să stimulezi circulația, când stai întinsă în pat și te uiți la televizor sau citești, ține picioarele puțin mai ridicate față de restul corpului (sprijină-le pe o pătură făcută sul ori pe o pernă).

Citește și:

Masajul calcaielor

Picioarele te tradeaza

Remedii naturiste pentru picioarele umflate

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.24/18.06.2015

Autor: Angelica Cîlțan

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns