Esti aici
Femeia.ro > Promo > Poate fi sarcina… toxică?

Poate fi sarcina… toxică?

Majoritatea femeilor însărcinate se confruntă cu greţuri de dimineaţă şi ameţeli în primele trei luni de sarcină. Cauza este rapida creştere a nivelurilor hormonale în sânge, mai precis a HCG (gonadotropina corionică umană, hormon eliberat de placentă) şi a estrogenului.

Cu toate acestea, sunt şi cazuri extreme, în care viitoarea mămică nu poate băga mai nimic în gură.

Cauze şi factori de risc

Cauzele instalării unei sarcini toxice sunt necunoscute. Se suspectează că o dietă săracă în proteine animale, aşadar o carenţă de vitamina A, ar juca un rol important. 

De asemenea, niveluri foarte crescute ale HCG-ului şi estrogenului pot indica o sarcină multiplă sau o sarcină molară (o molă hidatiformă este o eroare genetică, ce se caracterizează prin proliferarea anormală a ţesutului din care se dezvoltă placenta).

Cei mai importanţi factori de risc sunt o sarcină toxică sau o sarcină multiplă în antecedente, obezitatea, primiparitatea, vârsta înaintată la prima sarcină, fumatul.

Care sunt simptomele

Simptomele definitorii sunt de ordin gastrointestinal şi includ greţurile şi vărsăturile persistente, însă acestea atrag condiţii medicale mai grave, cum ar fi: 

deshidratarea, o urgenţă medicală manifestată prin oboseală, ameţeli, dureri de cap, palpitaţii şi stări de confuzie, febră. Cel mai bun indicator este culoarea urinei: galben închis până la cenuşiu, cu aspect de ceară, este semn clar de deshidratare.

scăderea în greutate, cu deficienţe nutriţionale asupra fătului. Astfel, riscul de a da naştere unui copil subnutrit este foarte mare, nou-născuţii proveniţi din sarcini toxice obţinând rareori scor Apgar peste 7.

Alte manifestări includ tulburări de somn, simţ al mirosului exacerbat, simţ al gustului diminuat, depresie, anxietate, iritabilitate.

Ce poţi face

Medicamentele care combat greţurile sunt un potenţial risc pentru făt. De aceea, medicul îţi va recomanda tratamente paliative: vitamina B6 (nu mai mult de 100 mg pe zi), mese uşoare şi dese, cu multe alimente uscate (de exemplu: biscuiţi).

În cazuri grave de deshidratare, ai nevoie de fluide administrate intravenos, pentru a satisface cererile de electroliţi, însă atunci când nici nu poţi mânca, vei fi hrănită parenteral (adică pe alte căi decât cea digestivă).

Suplimentele cu fier potenţează greaţa, aşa că înlocuieşte-le cu alimente bogate în acest mineral: ficat de porc, ficat de vită, gălbenuş de ou, fructe uscate, cereale nedecorticate, spanac, mazăre, urzici, toate însoţite de o doză bună de vitamina C, care facilitează absorbţia.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns